A sűrített levegő megfelelő minőségben és mennyiségben történő előállítására az ipar számos területén alapvető szükség van. Fontos, hogy ehhez a megfelelő eszközt szerezzük be, mely komoly terhelés mellett is megbízhatóan teljesít. A csavarkompresszor képes erre.

A kompresszorok az elmúlt évtizedekben az innováció útján jártak. Újabb és újabb technológiák bukkantak fel, kerültek alkalmazásra, majd tűntek el, átadva helyüket egy még újabb megoldásnak. A gyártók folyamatosan igyekeztek lekövetni a technológiai fejlődést, ennek érdekében a légkompresszorok fejlesztése is folyamatosnak mondható. A piacon elérhető modellek között számos különféle működési elven üzemelő kompresszor felbukkant, ám mára két fő termékcsoport maradt fent.

Természetesen ennek is megvan az oka, hiszen a cél mindig is az volt, hogy minél kevesebb termékkel minél nagyobb felhasználói kört sikerüljön lefedni. A manapság is elérhető légkompresszor kínálat pedig éppen ennek igyekszik megfelelni. A felszínen maradt két típus, a dugattyús, illetve a csavarkompresszorok a háztartásitól a nagyipari alkalmazásig lényegében teljes mértékben lefedi a kívánalmakat. Annak pedig, hogy miért épp a csavarkompresszor lett az ipari légkompresszor szinonimája, több oka is van.

Precíz struktúra és működési elv

Egy ipari használatra alkalmas légkompresszor már felépítésében is a mérnöki precizitást és a teljesítményt testesíti meg. Ahogy neve is mutatja, a működésük kulcsa két csavarban, vagy ha úgy tetszik orsóban rejlik. Ez a két csavar mérnöki pontossággal kerül elhelyezésre a csavarkompresszor belsejében, egymással szemben. A működés során a két csavar ellentétes forgása teszi lehetővé a levegő sűrítését. Ez a működési elv meglehetősen nagy teljesítményre teszi képessé a légkompresszort.

A teljesítmény mellett pedig a folyamatosság is döntő szempont lehet. A csavarral működő légkompresszorok kifejezetten nagy terhelésre lett tervezve. Ennek megfelelően hosszabb távon is nagy mennyiségű levegő előállítására alkalmasak. Az ipari szereplők számára a szünetmentes működés pedig létfontosságú szükséglet, hiszen egy rövid leállás is komoly anyagi károkkal járhat. Nagyipari felhasználásra tehát szinte kizárólag ezek a modellek jöhetnek szóba.

Kompresszorok az iparban

Egy légkompresszor az ipari folyamatokban gyakran némiképp rejtve, kevésbé nyilvánvaló módon vesz részt. Jellemzően gyártósorok vagy üzemek szerves részeként kell elképzelni, inkább egyfajta támogató eszközként. Ez a támogatás ugyanakkor sokszor nélkülözhetetlen és a működést befolyásoló hatása van. Sok gép vagy készülék számára alapvető szükséglet a sűrített levegőellátás. Ezt a megfelelő légkompresszor nélkül lehetetlen megoldani. Sok esetben konkrét gyártósori, pneumatikus gépek üzemeltetéséért is felel.

A ma fellelhető legfejlettebb csavarkompresszorok éppen ehhez az automatizált ipari körülményekhez igyekeznek alkalmazkodni. Az inverteres, mikroprocesszor által vezérelt, nagyteljesítményű berendezések az ipari eszközök csúcsát jelentik. Jelenlétük egyben azt is jelzi, hogy mindig van fölfelé a légkompresszorok gyártói számára is. A technológia fejlődésével várhatóan újabb megoldások is felbukkannak majd a piacon, afelől pedig kétségünk se legyen, hogy erre az ipar is készen fog állni.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!