Az Index.hu értesülései szerint már készül egy törvény, amellyel megoldják a lakhatási válságot. Információik szerint a program kidolgozásában több minisztérium is részt vesz. Magyarországon egyre nehezebb ingatlanhoz jutni, akár az eladói, akár a bérlői piacot nézzük.

Nehéz lakáshoz jutni

Az Index több ízben beszámolt arról, hogy minden jel – illetve szakmai szervezetek meglátásai – szerint Magyarországon lakhatási válság felé haladunk, vagy már benne is vagyunk. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az inflációs mutatók

Hónapok óta tartó, 20 százalék feletti inflációs mutatók (bár a januári 25,7 százalékos csúcsról már lefelé kapaszkodnak a fogyasztói árak, még nem mentek 20 százalék alá, ugyanakkor a kormány és egyes elemzői várakozások szerint is meglehet év végére a célként kitűzött egy számjegyű infláció),

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elszálló hitelkamatok

Az okokhoz tartozik még az évek óta növekvő ingatlanárak és brutálisan elszálló hitelkamatok – a korábbi 2-3 százalékról 8-9 százalék –, amelyek miatt gyakorlatilag földbe állt a piaci ingatlanhitelezés, immár kilenc hónapja tartó reálbércsökkenés, vagyis egyre kevesebbet ér a magyar lakosság fizetése. – írta az Index

Életszínvonal-csökkenés

Mindezekből életszínvonal-csökkenés, illetve a háztartások megtakarításainak felélése következik, vagyis a lakosság nem épp ebben az időszakban tervez ingatlant vásárolni.

Fogynak a vevők

Akinek nincs kellő önereje, az most sem tud ingatlant vásárolni, akinek megvan az indulótőkéje, az a hitelkamatok csökkenését várja, akinek pedig rendelkezésre áll a vásárláshoz szükséges összeg, kényelmes alkupozícióból nézelődik a piacon. Összességében tehát nem tapossák egymás sarkát a vevők.

Bérlakás program elindítása

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) korábban arról beszélt az Indexnek, hogy sürgetőnek tartják egy bérlakásprogram nemzetközi példák alapján történő elindítását Magyarországon, amely érdemben csillapíthatná a lakhatási válságot. Hogy mindezt milyen feltételek mellett képzelik el, arról itt írtunk bővebben.

Kormányülésen is napirendre került

A portál megkérdezte Lázár János építési és közlekedési minisztert arról, hogy terítéken van-e egy ilyen koncepció kidolgozása. A tárcavezető úgy válaszolt, a kormány mérlegeli a lakhatást támogató, illetve további otthonteremtő programok bevezetésének lehetőségeit, a téma több kormányülésen is napirendre került.

Több minisztérium is dolgozik a problémán

Az Index érdeklődésére kormányzati szereplők elismerték: kidolgozás alatt van egy olyan törvénytervezet, amely a lakhatási válság enyhítésére szolgálhat. A munkában több minisztérium is részt vesz.

Csak hosszabb távon fejtené ki hatását

Bár jó megoldás lenne egy bérlakásprogram elindítása, csak hosszabb távon fejtené ki hatását – mondta az Indexnek Balla Ákos. A Balla Ingatlan alapító-tulajdonosa rámutatott: egy ilyen koncepció végrehajtása körülbelül 10 évet venne igénybe, hiszen azokat a lakásokat meg kell építeni.

A falusi csok jó megoldás lehet

Balla Ákos rámutatott: az eddigi család-, illetve az ehhez kötött otthonteremtési támogatások alapvetően jó irányt jelentenek. Arra számít, hogy a kormány által kivezetett nagyvárosi csok helyére egy más támogatási forma lép, amibe már az energetikai hatékonysági követelményeket is beépíthetik.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Illusztráció