Ötven évig takarta el az átmenetinek szánt alumíniumburkolat a Corvin áruház eredeti homlokzatát, amely az 56-os forradalomban sérült meg. A többéves felújítás után ma végre lehullt a lepel.

Még nem nyílt meg

Esőben adták át kedden a Corvin áruház homlokzatát, amelyet néhány héttel ezelőtt a várható esős időjárás miatt halasztottak el június 6-ra. Az épületbe egyelőre bemenni még nem lehet. A bevásárlóközpont Corvin Palace néven nyitja meg a kapuit, várhatóan augusztusban, ugyanis az épület belsejében még javában dolgoznak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legendás épület

Sokaknak a jól ismert boltok, szolgáltatók, a Corvintető vagy a MÜSZI révén lehet ismerős a hely, de az áruház múltja jóval régebbre nyúlik vissza. Közel száz éve, 1926-ban épült ugyanis, és a főváros legrégebbi nagyáruháza, egyben az ország első plázája. Egy alapvetően új kereskedelmi formát hozott Budapestre, mondta el az eseményen Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Első mozgólépcső

Az áruház gazdag kínálatán és impozáns kirakatain kívül többek között arról is nevezetes volt, hogy az országban elsőként itt üzemelt mozgólépcső 1931-től. A történelem sajnos nem kímélte, a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, és csak 1948-ban, már államosítva nyitott újra – írja a hvg.

Megsérült

A ’60-as években az Országos Áruházi Vállalat üzemeltetésébe került, és mivel az 1956-os forradalomban komolyan megsérült, a helyreállítás helyett 1967-ben rákerült a jellegzetes alumíniumborítás, aminek rögzítése nem kímélte a homlokzatot. Habár eredetileg ideiglenes megoldásnak szánták, a „doboz” végül évtizedekig ott maradt.

Nagy volt a csodálkozás

2018 tavaszán lekerült az épületről az alumínium burkolat. A darabkáit a homlokzat leleplezésekor osztogatták a jelenlévőknek, így akinek jutott, magával vihetett egy kézzel fogható részletet az épület történetéből. A beruházást a Corvin Áruház Ingatlanfejlesztő Kft. jegyzi.

Sokat csúszott

Habár az első elképzelések szerint már 2019-ben átadták volna a megújult áruházat, ezt a céldátumot jócskán túllépték – mint korábban mondták, azért, mert maga a tervezés és a kivitelezés is bonyolultabb volt a vártnál.

Lesz panorámaterasz is

A belső átalakítások során szempont volt, hogy ne csak üzlethelyiségek, hanem közösségi funkció, irodák is helyet kapjanak az épületben, több mint 16 ezer négyzetméteren. A tetőszinten egy panorámateraszt alakítanak ki.

Ott volt a főpolgármester is

„Már sokan próbálták téves koncepcióval tönkretenni a teret és a Corvin Áruház épületét, de ők sem vetik el tőlünk az örömet, hogy megünnepeljük a tér és az egykori Áruház megújulását. A Blaha Lujza tér kulturális tradíciója közös örökségünk, ezért is örömteli ez a nap, amikor lelepleztük az egykori áruház, a Corvin Palace homlokzatát. Remélem ti is rácsodálkoztok majd, hogy milyen szépek az épület eredeti motívumai” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán.

Poszt az eseményről:

Nem tudni milyen lesz

Arról, hogy mi fogadja a betérőket az augusztusra tervezett átadás után, sajnos nem hangzott el sok konkrétum, de kíváncsian várjuk, mit tud mutatni Budapest régi-új plázája, aminek közvetlen szomszédja egyébként szintén egy bevásárlóközpont. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Leleplezés – Forrás: Facebook