Lemond miniszteri pozíciójáról Novák Katalin. A családügyi miniszter a köztársasági elnöki szék várományosan, várhatóan az Országgyűlés fideszes többsége megszavazza májusban, hogy ő legyen Áder János utóda.

Köztársasági elnök lehet belőle

Lemond családügyi miniszteri tisztségéről Novák Katalin. Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy a fideszes politikust jelöli a párt a köztársasági elnöki pozícióra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Facebookon jelentette be lemondását

Novák Katalin szerdán a Facebookon egy fotót tett közé, amint bemegy a Karmelita Kolostorba. A fotó mellé pedig ezt írta: „December 31-ével lemondok a családokért felelős miniszteri tisztségemről, hogy minden erőmmel az előttem álló feladatra készülhessek”.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Áder János nem választható újra

Áder János jelenlegi államfő második elnöki mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra.

Márciusban szavazhat a parlament

Novák Katalin a TV2-nek azt mondta a köztársasági elnök választásról, hogy “március 10-én számíthatunk erre a parlamenti döntésre”. Május 10-ével foglalhatja el a köztársasági elnöki tisztséget, amennyiben az Országgyűlés ezt megerősíti 

40 képviselőnek kell ajánlást tenni

Orbán Viktor csütörtökön azt mondta, negyven országgyűlési képviselőnek kell ajánlást tennie az új államfő személyére. A Fidesz pártelnöksége a kérdést megvitatta, és javaslatát hivatalosan már meg is tette.

7 éve nevezték ki államtitkárnak

Novák Katalin 44 éves. 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, 2017 novemberétől a Fidesz alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 

Egy éve lett miniszter

2020. október 1-től családokért felelős tárca nélküli miniszter. A 2020-as Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 21. legbefolyásosabb személye. A Forbes 2021-es listája szerint a nőket listázó, közéleti kategória első helyén szerepel. .A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több nyelven beszél

Nováknak három gyermeke van, Szegedről származik, közgazdászi és jogászi végzettsége van. Négy nyelven beszél, franciául, németül és angolul felső fokon, míg spanyolul középfokú szinten tud.

Édes teher

Jelöltségével kapcsaolatban szerda reggel a TV2-ben ezt mondta: “Azt persze tudtam, hogy ez azt jelenti, hogy én lehetek Magyarország első női köztársasági elnöke, ami önmagában is egy édes teher és felelősség, illetve van egy elképzelésem arról, hogy egy köztársasági elnöknek mi a feladata az ország első polgáraként, és mérlegeltem, hogy fel tudok-e nőni a feladathoz.”

Kiemelt kép: Novák Katalin – Forrás: Facebook