Szinte minden előzmény nélkül, bombaként robbant az információ, miszerint beadta felmondását a technológiai és ipari miniszter. Palkovics László közel csaknem 8 évet töltött a kormányban, ahol több területért is felelt.

Váratlanul érkezett a hír

Az információk szerint ma lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter, és a lemondását a miniszterelnök elfogadta – közölte Facebook-oldalán a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület. (VEKE).  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

A Kréta bedőlése lehetett az indok

A szervezet úgy tudja, tárcája felel a közlekedésért, de a lemondásának valódi oka a Kréta rendszer feltörésének botránya lehet. A kormány egyelőre nem erősítette meg a hírt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megvan az utód?

A VEKE nemrég frissítette bejegyzését, azt írják: „Energetikai ügyeket, az energetikai terület esetleges TIM-től való elvételét emlegetik alapügyként, de biztosan nem erősítette a miniszter helyzetét a Kréta rendszer feltörésének botránya sem. A hírek szerint az utód már megvan, jövő hétfőn már el is kezdődik az átadás-átvétel”.

Az összes adat kiszivároghatott

Korábban mi is megírtuk, hogy néhány héttel ezelőtt adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t. A támadás sikeres volt, így a támadó illetéktelen hozzáférést szerezhetett a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz.

Minden adatot itt tárolnak

A KRÉTA szélesebb körben elsősorban e-naplóként ismert, de mára egy komplett közoktatási informatikai rendszerré duzzadt. Összesen húszféle modul és különféle alkalmazások tartoznak hozzá, többek között olyan szolgáltatásokkal, mint az az e-napló, e-ellenőrző, intézményi adminisztrációs rendszer, digitális kollaborációs tér, e-ügyintézés, illetve egészségüggyel, étkeztetéssel, gazdálkodással, HR-ügyekkel kapcsolatos adminisztráció.

Jelenteni kell az EU felé is

Az adatvédelmi incidenseket az Európai Unió adatvédelmi rendelete, a GDPR értelmében az adatkezelő köteles alapesetben 72 órán belül bejelenteni. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság sem reagált arra a kérdésre, miszerint érkezett-e hozzájuk az elmúlt három hónapban a KRÉTA közoktatási rendszert, illetve az eKRÉTA Zrt.-t érintő bejelentés adatvédelmi incidensről – írta a Telex.

Egyszereplős fejlesztés

A KRÉTA 2016-ban indult, a cél az volt, hogy újra egyetlen központi e-napló felé tereljék az iskolákat. A fejlesztéssel egy egyszereplős, meghívásos közbeszerezés keretében az egyetemi Neptun tanulmányi rendszer mögött álló SDA Informatika Zrt.-t bízták meg, és az új közoktatási rendszer alapja is a Neptun lett. Ebből a cégből vált ki aztán 2016 májusában az eKRÉTA Informatikai Zrt.

Palkovics László üzlettársa volt érdekelt a fejlesztésben

Az eKRÉTA Zrt. 2021-es nettó árbevétele 12 milliárd forint volt, ez majdnem duplája a 2020-asnak, amely viszont több mint duplája volt a 2019-esnek. A 2021-es adózott eredménye 3,5 milliárd forint volt. A cég tulajdonosa jelenleg a tavaly év végén létrehozott eKRÉTA Vagyonkezelő Zrt. A társaság Fauszt Zoltán érdekeltségi körébe tartozik, aki korábban Palkovics László későbbi technológiai és ipari miniszter üzlettársa volt, és azóta is jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, a különféle informatikai érdekeltségei az elmúlt években számos közbeszerzést nyertek. 

A tudomány világából érkezett a politikába

Palkovics László 2014-ben lett kormánytag, a fékrendszereket gyártó Knorr-Bremse vállalatot hagyta ott a felsőoktatási államtitkári posztért. Két évvel később átvett Czunyiné bertalan Judittól az a közoktatási feladatokat is, így az EMMI oktatásért felelős államtitkára lett. A negyedik Orbán-kormányban ő lett az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Miniszter.

Lezavarta az MTA kutatóhálózatának államosítsát

Ez volt ez egyik legnagyobb vitákat kiváltó lépés. 2022-ben a technológiai és ipari miniszter lett, s mint munkaügyekért felelős miniszter a kata-törvény módosítása elleni tüntetések alkalmából került ismét az érdeklődés középpontjába.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.