Lemondott a Városháza nagyon befolyásos embere. Sokan neki tulajdonítják a kormánypártok szentendrei bukását. A kompenzációs listán szerzett mandátumáról kedden lemondott Sólyomné Gyürk Dorottya, helyére az új Képviselő-testületbe Laárné Szaniszló Éva lép.

Sólyomné Gyürk Dorottya 2019. október 22. napjával lemondott kompenzációs listán szerzett képviselői mandátumáról. Ilyen esetben a 2010. évi L. törvény értelmében a kiesett képviselő helyére az eredetileg bejelentett kompenzációs listáról a jelölő szervezet által bejelentett jelölt lép.

A Fidesz-KDNP jelölő szervezet képviseletére jogosultként Sólyomné Gyürk Dorottya 2019. október 22-én bejelentette, hogy a kompenzációs listáról Laárné Szaniszló Éva lép a helyére – írja a szentendre.media.hu.

Sólyomné Gyürk Dorottya – Forrás: turizmus.com

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk Sólyomné Gyürk Dorottyának, Szentendre korábbi alpolgármesterének tulajdonítják sokan a Fidesz szentendrei bukását – mondta a Fidesz szentendrei szervezetére rálátó forrásunk.

A Gyürk Dorottyáról azt kell tudni, hogy ő a Fidesz EP-képviselőjének, Gyürk Andrásnak a testvére. A Gyürk család tagjai a rendszerváltás óta különböző jobboldali pártokban szereztek befolyást. A szülők MDF tagok, majd 1996-ban az MDF-ből kivált Magyar Demokrata Néppárt tagjai voltak. Gyürk András viszont 1990 óta rendelkezik Fidesz tagsággal. Az első Orbán –kormány idején a teljes család végül átlépett a Fideszbe.

Gyürk Dorottyához az elmúlt ciklusban Szentendre kulturális élete tartozott. Tevékenységét rengeteg botrány kísérte. A helyi kulturális intézmények vezetői helyére saját embereit nevezte ki, sokszor állítólag személyre szabott pályázatot íratott ki.

A helyiek azt mesélik, hogy nekik abból is elegük lett, hogy Szentendrén szinte minden hétvégén mondvacsinált hagyományokra hivatkozva fesztiválokat rendeztek. Egyszerűen annyi turista jött a városba, hogy a szentendreiek már nem tudtak hétvégén parkolni és a rengeteg vendég miatt már alig tudták igénybe venni a helyi szolgáltatásokat.

A polgármester bukásának okaként említették azt is, hogy drasztikusan megnövekedett Szentendre létszáma. Olyan helyekre adtak ki építési engedélyt, ahol addig állítólag nem is lehetett építkezni, valamint az egyik iskola parkolóját is beépíthetővé tették. Ezzel párhuzamosan túlzsúfoltak lettek az oktatási intézmények és a dugók is elviselhetetlenekké váltak.

Több forrásunk is nehezményezte, hogy Szentendrének nincs ipari parkja és nem is történt ebben az ügyben semmi, szerintük a közlekedési problémákra sem volt érzékeny az előző vezetés.

Az utóbbi pár hónapban a helyiek szinte naponta keményen kritizálták Gyürk Dorottyát a Facebookon, sokan azt írták, hogy lejártó kampányt folytat a most megválasztott Fülöp Zsolttal szemben.

Az új polgármester csapata egyébként nem klasszikus ellenzéki összefogás. Ahogy az RTL-nek elmondta, jobb és baloldali érzelmű emberekkel dolgozik együtt, ez pedig nagyon inspiráló a számára.

Kiemelt kép: Szentendrei Városháza – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu