Csökkenti az IKEA az Oroszországból és Fehéroroszországból beszerzett fa mennyiségét és inkább Lengyelországból, Svédországból, illetve a Baltikumból vásárol alapanyagot. A háború miatt sokan várták már ezt a lépést.

20 millió köbméter fa

Az IKEA egy év alatt, vagyis 2021 és 2022 augusztusa közötti időszakban 20 millió köbméter fát használt fel a termékeihez, a csomagoláshoz és a kommunikációs anyagaihoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elkerülik Oroszországot

Svédország, a Baltikum, Lengyelország és Németország azok közé az országok közé tartozik, ahol az ukrajnai háború miatt megnőtt az IKEA faanyag-beszerzése – mondta, Ulf Johansson, az Inter IKEA faellátási és erdészeti vezetője. A megoldások egy része hosszú távú, más része pedig rövid távú lehet – írja az Euractiv.com portál.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fontos beszállítók voltak

A háború előtt Oroszország és Fehéroroszország az IKEA ötödik és hatodik legnagyobb faszállítója volt, rengeteg fát adtak a bútorokhoz.

Megtiltották az orosz és fehérorosz fák felhasználását

Az IKEA azt állítja, hogy kizárólag az Erdészeti Felügyeleti Tanács (FSC) által tanúsított vagy újrahasznosított fát használ. Megtiltotta a beszállítóknak, hogy orosz és fehérorosz fát használjanak, miután az FSC az invázió miatt felfüggesztette a tanúsítást a két országban.

Zárva vannak az oroszországi IKEA áruházak

Az oroszországi IKEA-áruházak március óta zárva vannak, az IKEA tulajdonában lévő bevásárlóközpontok azonban nyitva tartanak. Az Inter IKEA négy gyárát az országban bezárták és eladásra kínálják.

Megugrott a fa ára

A fa ára az elmúlt években ugrásszerűen emelkedett részben azért, mert a járvány miatt felfutó online vásárlás felhajtotta a csomagolóanyagok iránti keresletet. AZ utóbbi hónapokban ez a lendület megtört kissé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: IKEA Budaörs – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu