Letartóztatták a hétfői lövöldözéses ámokfutás elkövetőit. A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra küldte rács mögé a hat külföldi férfit embercsempészés és más bűncselekmények miatt. A bűnözők 21 szír állampolgárt akartak illegálisan átjuttatni a határon, és közben rálőttek az őket üldöző rendőrökre.

Akcióban az embercsempészek

A gyanú szerint az embercsempészek 21, Magyarországon érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező embert próbáltak illegálisan átjuttatni a határon – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék.

Megtámadták a rendőröket

A két gyanúsított november 14-én reggel, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán haladt Csehország felé egy kisbusszal. Amikor a rendőrök igazoltatni akarták őket, nem álltak meg. Ezt követően többször is hirtelen a rendőrautó irányába rántották a kormányt, az autóra üvegeket dobáltak, a rendőrautó és a rendőrök felé több lövést adtak le a gáz-riasztó fegyverből.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Felkavaró videó

A BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt arról, hogy az embercsempészek meneküléséről csütörtökön jelent meg egy nagy port kavaró rendőrségi videó, amelyet egy járőrautó fedélzeti kamerája rögzített. A kétperces videóban az látható, amint a furgonjukból többször is a rendőrökre lőnek az autópályán.

Szervezett csoport tagjai

A másik négy, szintén külföldi, gyanúsított ugyancsak az embercsempészéssel foglalkozó, szervezett csoport tagja. Az illegális határátlépők szállításához ők biztosították a furgont és a gáz-riasztó fegyvert. Az ügyészség mind a hat gyanúsított letartóztatását kérte.

Bűnözni jöttek hazánkba

A gyanúsítottak külföldi állampolgárok, magyarországi kötődéssel, bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek. A bűncselekményt szervezetten, több országon keresztül valósították meg, Magyarországra csak a bűncselekmény elkövetése céljából érkeztek.

Egy beismerő vallomás

Az egyik férfi beismerő vallomást tett, a másik öt társa viszont nem. A nyomozás kezdeti szakaszban van, a történtek ismeretében lesz dolguk bőven az igazságszolgáltató szerveknek.

Drámai részletek

Egy másik videóban három rendőr mondja el részletesen, hogyan üldözték a bűnözőket, miközben életveszélyben voltak. Egy fiatal rendőrnő két társával vette üldözőbe az embercsempészeket.

Senki sem sérült meg

Az üldözés és a lövöldözés során senki nem sérült meg. A furgonban huszonegy menekültet találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

Ijedt szemtanúk

A történtekről több szemtanú is beszámolt még hétfőn. Egyikük azt mondta: nagyon sok lövést hallott, meg sem tudja mondani, hogy mennyit, olyan sokat. Úgy látta, hogy két vétlen autót is eltaláltak. Hozzátette, a kommandósokat is látott, akik golyóálló mellényben, géppuskával mentek be a piacra elkapni a bűnözőket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció