A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2022. december 3-ig – elrendelte egy férfi letartóztatását közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőügyben.

Ittasan szálltak fel

A megalapozott gyanú szerint a férfi és társai 2022. október 31-én délután ittas állapotban felszálltak a 4-6-os villamosra, ahol hangoskodtak és egymással kiabáltak. Amikor ezt a kihívóan közösségellenes magatartásukat egy, a szerelvényen utazó idős utas szóvá tette nekik, a férfi társaságában lévő két nő nekiesett az idős férfinek, aki felé a gyanúsított is fenyegető magatartást tanúsított. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A vezető is közbeavatkozott

Az esetről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, mint megírtuk a villamos vezetője észlelte a történteket, ezért a Margit híd budai hídfőjénél lévő megállóban kilépett a vezetőfülkéből és felszólította a gyanúsítottat és társait, hogy szálljanak le a villamosról. Ekkor a terhelt nekiesett a vezetőnek, aki a bántalmazás elől bemenekült a vezetőfülkébe.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Felvétel készült

Amikor az egyik nő észrevette, hogy egy utas videófelvételt készít róluk a telefonjával, odalépett a férfihez és kiabálni kezdett vele, a gyanúsított pedig ököllel vállon ütötte őt.

Lefogták

A férfi cselekményének végül az egyik utas vetett véget, aki lefogta őt. Az idős férfi, a másik utas és a villamosvezető a bántalmazások következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A férfi cselekménye – bizonyítottság esetén – csoportosan elkövetett garázdaság és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének megállapítására alkalmas.

Rácsok mögé

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés megakadályozásának érdekében a terhelt letartóztatását indítványozta. A gyanúsított rendezetlen személyi körülményei, valamint bűnössége megállapítása esetén várható büntetőjogi következmények alapján okkal kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne.

Büntetett előéletű

A férfi büntetett előéletű, az eljárás szerinti bűncselekménnyel felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. A gyanúsított előélete, életvitele, valamint a terhére rótt bűncselekmény jellege, gátlástalan elkövetési módja alapján esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Súlyosító körülmény

Bár a nyomozási bíró nem a gyanúsított bűnösségéről dönt, így az enyhítő és súlyosító körülményeket sem veheti figyelembe, azonban nem tekinthet el attól, hogy a hasonló jellegű bűncselekmények rendkívül elszaporodottak, társadalomra való veszélyességük jelentős, az állampolgárok életét, mindennapjait jelentős mértékben zavarják.

Nem végleges

A gyanúsított vonatkozásában az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásának sem objektív, sem szubjektív feltételei nem állnak fenn, ezért a fentiek alapján a bíróság a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat kizárólag a letartóztatással látta biztosítottnak. A végzés nem végleges. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Megvertek egy villamosvezetőt és egy utast a 4-6-oson – az egyik támadónál kés is volt

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: police.hu