A Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti komplexuma kerülne a Hős utcai nyomortelep helyére, aminek kiürítését most kormányhatározattal próbálnak felpörgetni.

Jött a levél

A Népszava cikke szerint március közepe körül kezdték el megkapni a leveleket a bontásra ítélt lakótömb lakástulajdonosai, amiben a főispán végzését találhatták meg. Ebben az állt, hogy a tulajdonosok az „ingatlanuk forgalmi értékének megállapításához készülő előzetes szakértői véleményhez szükséges helyszíni szemléhez biztosítsák a bejutást” a megjelölt napon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kormányhatározatot említenek

A levélben jogalapként egy kormányhatározatot említenek, ám annak pontos tartalma nem ismert. A 2024/2023 elnevezésű kormányhatározat nem került be a Magyar Közlönybe, bár nem alapvetően nem titkosak az információk, a részletek mégsem ismertek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Félig titkos

Ez a félig titkos határozat azonban arra pont alkalmas, hogy a Hős utcai szegregátumban élő, nagyjából félszáz tulajodonos ingatlanát kisajátítsák. Persze nekik is már rég el kellett volna hagyniuk a tömböt, de hiába a minisztériumi és önkormányzati próbálkozások, sokan még mindig a házban élnek.

A bontás előtt

Ahhoz viszont, hogy elkezdődhessen a bontás, ahhoz az igazságügyi szakértői becslése az első lépés, ennek alapján tesz vételi ajánlatot az MNV.

Fele volt magántulajdonban

A két H-alakú épületben egyébként 317 lakás volt, amiknek kb. a fele volt magántulajdonban 2016-ban. A többi önkormányzati, illetve állami bérleményként működött.

Lakásonként 6,3 millió

A Kőbányai Önkormányzat aztán 2017 végén 2,1 milliárdot kapott Belügyminisztériumtól a szegregátum felszámolására. Ekkor a kerület első körben 4,2 milliót ajánlott a tulajdonosoknak, végül saját számításaik szerint átlagosan 6,3 milliót fizettek lakásonként.

Kártalanítás

A tulajdonsok jelentős része akkor a kártalanítást választotta, két lakást pedig kisajátítással szereztek meg. A kerület végül összesen 1,91 milliárdot költött el a befejezetlen telepfelszámolásra. A tömb ötven lakásában egy éve még nyolcvanan éltek, ebből két tucat gyerek – derül ki a Népszava cikkéből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hős utcai nyomortelep – Forrás: YouTube