Február elsejétől Pest megyében is bevezetik az új ügyeleti rendszert. Sajtóhírek szerint egyes helyeken vonakodnak a háziorvosok ügyeletet vállalni és állítólag az Országos Mentőszolgálat egyik érdi munkatársa azzal fenyegeti a háziorvosokat, ha nem vállalnak ügyeletet, akkor másik megyébe vezénylik át őket. Nem sokkal cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a mentőszolgálat szóvivőjétől, Győrfi Páltól, aki nem cáfolta a sajtóértesülést, és arról ír, hogy egyes háziorvosok valóban vonakodnak ügyeletet vállalni, de az új ügyeleti rendszer jól fog működni és ezt nemsokára mindenki meglátja.

Új ügyeleti rendszer

Az Országos Mentőszolgálat irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyeleti rendszerbe eddig 17 vármegye csatlakozott. Mivel a működés mindenhol zavartalan február 1-jétől Fejér és Pest vármegyében folytatódik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer kiterjesztése, vagyis Budapest környékén nem az eddig megszokott módon érhetjük el este és hétvégén az orvosokat A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

18 településen lesz ügyelet

Az új ügyeleti rendszernek az a lényege, hogy hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén pedig reggel 8-tól 14 óráig Pest megyében 18 településen lesz ügyelet. Ezeket a városokat az alábbi összefoglalóban lehet megtalálni. Ha valaki rosszul van, a mentőket kell hívni, akik házhoz mennek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így működik az ügyelet

Fenyegető levél?

A Népszava ma arról írt, hogy Érden a háziorvosokat azzal fenyegeti az Országos Mentőszolgálat helyi telepének munkatársa, „hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők”. Arról is írnak, hogy összeírják azoknak az orvosoknak a nevét, akik nem vállalnak ügyeletet. 

A kamara semmiről sem tud

A Magyar Orvosi Kamara arról tájékoztatta a sajtót, hogy ők lényegében semmiről sem tudnak, mert a mentőszolgálattól semmilyen hivatalos információt sem kaptak. Arról sem tudnak, hogy hányan szerződtek, vagy éppen mennyi orvos tagadta meg a feladatot.

Levelet kaptunk Győrfi Páltól

Ma levelet kapott szerkesztőségünk a mentőszolgálat szóvivőjétől, Győrfi Páltól. Azt kéri, hogy az alábbiakat közöljük: “Nyilvánvaló, hogy a háziorvosi ügyeletekben számítunk a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra.”

Vonakodó háziorvosok

Győrfi Pál  – mint fogalmaz – “Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül.”

Rombolják a bizalmat

A mentőszolgálat szóvivője azt is írja, hogy “az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. 

Jó lesz

Tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani.” – írta szerkesztőségünknek Győrfi Pál.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Győrfi Pál