Leveszik a kórházi várólistákról azokat, akiknek már nem használna a műtét, mert időközben romlott az állapotuk. És azok is lekerülnek a várólistákról, akiknek 60 napnál kevesebbet kell várniuk, vagy nem fogadják el az első felkínált időpontot, mert egy bizonyos orvosra várnak – így rövidítene a várólistákon a kormány.

50 ezren várnak műtétre

A Népszava információi szerint 2019 tavaszán 25 ezren vártak valamilyen műtétre a hazai egészségügyben, idén a várólistán lévők száma közel 50 ezerre emelkedett. A most a kormány elé kerülő javaslatban könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel igyekeznek rövidíteni a várólistákat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Trükkös módszer

Ha a javaslatot elfogadja a kabinet, akkor eleve csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. Azok sem szerepelnek majd a várólistán, akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ők kerülnek le a várólistákról

Azokat is az úgynevezett előjegyzési listára sorolják vissza, akik a tervezett műtétjükre – indoklás nélkül – nem érkeznek meg. Lekerülnek a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem használna, mert például annyit romlott az állapotuk.

Felfüggeszthetik a beavatkozásokat

A kórházaknak ezentúl egy adott időre vonatkoztatva meghatároznák, hogy hány beteget kell megműteniük egy-egy ellátási formában. Ha nem teljesítenék a minimálisan a beavatkozások elvárt mennyiségét, akkor a biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását, akár működésüket is felfüggeszthetik.

Az ügyes kórházak többet kapnának

A műtétek elvégzését gazdaságosabbá is tennék a jövőben, így a várólista-csökkentő ellátásokért eddig utalt 130 százalékos finanszírozást 150 százalékosra növelnék.

Szürkehályogműtétre várnak a legtöbben

A Népszava szerint idén őszre már mintegy 50 ezren vártak valamilyen ellátásra. A legtöbben, csaknem 18 ezren, szürkehályogműtétre. Bár a koronavírus időszakában ilyen műtétből kevesebb maradt el, 2020-ban így is csak 40 ezer, 2021-ben pedig csak 30 ezer szürkehályogműtét történt meg, miközben egy átlagos évben 70 ezer beteget szoktak megoperálni.

4 évet is várni kell egy műtétre

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása szerint a szürkehályog-műtétet végző mintegy félszáz intézménynek több mint a fele az elmúlt hat hónapban ötnél kevesebb ilyen beavatkozást végzett. Köztük szép számmal vannak megyei, illetve centrumkórházak is. Ilyen például a Tolna megyei kórház Szekszárdon, a Szent János kórház a fővárosban. A várakoztatási rekorder a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, ahol 1447 napot, azaz csaknem 4 évet kell várni, míg a második a Honvédkórház 971 nappal.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

Sokkal többet kellene dolgozniuk a háziorvosoknak, megszűnne a szabad orvosválasztás és a korlátoznák a kórházi látogatást is: itt vannak Pintér Sándor javaslatai az egészségügy átalakításáról

Kiemelt kép: illusztráció