Hétfő késő délután riasztották a Biatorbágyi Polgárőrséget, hogy a kisváros melletti Nyakas-kőnél lezuhant egy férfi a szikláról. A helyszínen derült ki, hogy a kiránduló nem élte túl a zuhanást.

Kirándulás közben egy biatorbágyi férfi leesett a Nyakas-kő melletti sziklák egyikéről. A baleset hétfő késő délután történt. Este hétkor a Biatorbágyi Polgárőrség arról tájékoztatott a közösségi oldalán, hogy a balesetet szenvedett férfi megközelítése éppen folyamatban van. A rendőrség és a polgárőrség munkatársai mentek ki legelsőként a helyszínre.

A polgárőrök kézi és motoros fűrésszel tudták csak megközelíteni a holttestet. A mentésbe az érdi tűzoltók is bekapcsolódtak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Nyakas-kő

A Nyakas-kő kedvelt kirándulóhely Biatorbágytól nem messze Sóskút irányába. Fő tömegét szarmata nem túl stabil mészkő alkotja, amire a lejtőkön és az alacsonyabban fekvő hegylábakon helyenként vastag rétegben csúszós lösz rakódott le.

A terület nagy része Natura 2000-es természetvédelmi terület. Hivatalos neve Nyakas-tető szarmata vonulat. A területen több mint száz madárfajt figyeltek meg és 300-nál több növényfaj előfordulását igazolták, köztük sok fokozottan védett.

A hegytömb jól faragható mészkövét a 20. század közepéig bányászták, az itt kitermelt építőköveket sok zsámbéki és környékbeli épülethez használták, de még a Budapestre is szállítottak belőle. Lejtőin a sváb lakosság már a 18. századtól szőlő- és borkultúrát honosított meg.

A Nyakas-hegyről vette a nevét a Zsámbéki-medence és az Etyek–Budai borvidék egyik legjelentősebb borászati üzeme, a töki Nyakas Pince.

Fotók: Nyakas-kő és a mentés – Forrás: Facebook/Biatorbágyi Polgárőrség