Óriási fejlesztések indulnak Ferihegyen. Parkoló- és irodaház, valamint bekötőút építését és új forgalmi előtér kialakítását is bejelentette a Liszt Ferenc Repülőteret üzemeltető Budapest Airport. Lényegében teljesen felújítják az 1-es terminált, azt, ahol Korda György Reptér című slágerének videoklipjének egyes részleteit is forgatták. A videót a cikkünk alján nézheted meg.

Megszépül az 1-es terminál

Felújítják a műemléki 1-es terminált – közölte a Budapest Airport. A cég közleménye szerint az épület homlokzatát részlegesen újítják meg, modernizálják a belső tereket, a mellékhelyiségeket, az épületben használt világítást pedig LED-es megoldásra cserélik. A beruházás része a biztonsági rendszerek fejlesztése is, a terminál felügyeleti rendszerét is teljesen digitalizálják.

17 milliárd forint

A növekvő forgalomnak megfelelően fejlesztik a kiszolgáló létesítményeket. A 17 milliárdos beruházás tartalmaz a repülőtér kerítésein belüli fejlesztéseket is. A növekvő forgalom miatt megkezdődnek a repülőgépek földi kiszolgálásának helyet biztosító új forgalmi előtér kiépítéséhez szükséges földfeltöltési munkák. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bővül a reptér

A beruházással 12 légijármű egyidejű kiszolgálása válik lehetővé. Bővül a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. flottája is négy tankerautóval. A repülőtéri tűzoltók pedig megújult gyakorlópályát vehetnek majd birtokba. Modernizálják a poggyászkiadó rendszert. A 2. Terminálon rövidesen megduplázódik a beszállítókapuk száma, a 2020-ban átadott 1. mólón három helyett, hat helyen válik lehetővé az utasok busszal történő beszállításának lehetősége.

Gyorsabban kapják meg az utasok a bőröndöket

A közlemény szerint rövidesen elkészülnek a poggyászkiadó csarnok felújításának újabb ütemével, így további két körszalag áll munkába, hogy az utasok bőröndjeinek szállítását felgyorsítsák. A 2A Terminál indulási csarnokában a négy mozgólépcső után, kicserélik a légkezelő rendszert is.

Új út

A Budapest Airport közlése szerint a napokban elkezdődnek a kivitelezési munkálatok, amely során átépítik a repülőtér csatornahálózatát, kibővítik a vízelvezető rendszert. Új bekötőút is létesül, ami közvetlen kapcsolatot biztosít a BUD Cargo City légiáru-kezelő komplexum és az M4-es autópálya között, csökkentve a gyorsforgalmi út forgalmi terhelését.

Új irodaház is épül

2024 nyarán kezdik el a Budapest Airport repülőtéren tevékenykedő partnerei számára egy új kétszintes, 3000 négyzetméter összterületű irodaház építését. A Budapest Airport 2019-ben elkezdett fejlesztései a társaság közlése szerint az elmúlt öt évben átlépték a 130 milliárd forintot.

Itt van Korda György, részben az 1-es terminálon készült videója

Kiemelt kép: részlet a fenti klipből