A budai ámokfutás a Hüvösvölgyi úton kezdődött és a Hegyalja úton fejeződött be. Szinte csoda, hogy mindenki megúszta élve, de a magából kikelt bűnözőnek nem kegyelmeztek a bíróságon. István a Csillag börtönben sem tartotta magát erkölcsileg felelősnek a történtekért. Újranyitották az emlékezetes ügy aktáját.

Elfelejtett visszamenni a börtönbe

1994 tavaszán V. István éppen hét és fél éves fegyházbüntetése vége felé járt, amikor hazaengedték szabadságra, de ő „elfelejtett” visszamenni, hogy a maradék másfél évet letöltse. A 45 éves férfi vett egy pisztolyt, és amikor az élettársa összebalhézott néhány asszonnyal, a már körözött fegyenc kétszer a levegőbe lőtt az udvarban.

A kisbabát is bevitték a rendőrök

Az időközben értesített zsaruk mindenféle rabláshoz használt cuccot találtak a lakásban, amire állítólag annyira bedühödtek, hogy megfenyegették az asszonyt: a csecsemőjük bánja, ha nem mondja meg, hol van a férje, V. István. A férfi közben az udvaron lapulva mindennek fültanúja volt és elgurult nála a gyógyszer, amikor hallotta, hogy feleségét és kisbabáját is a rendőrségre viszik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Túszul ejtette a taxist

V. agyát elöntötte a düh, betelefonált a BRFK-ra, hogy ha nem engedik ki azonnal a családját, még aznap lelő egy rendőrt. Mivel az asszony és a gyerek még másnap sem voltak otthon, István végzetesnek tűnő lépésre szánta el magát. A történet a Hűvösvölgyi úton kezdődött, majd a Hegyalja úton végződött. V. Taxiba ült, a taxist pedig pisztollyal megfenyegette, hogy hívja fel a rendőrséget. Ez meg is történt, mire rögtön bemérték a hívás alapján, és az autó mögött feltűnt két üldöző rendőrautó.

Eltalálta a rendőrt, de ő húzta a rövidebbet

István ekkor kitörte a taxi ablakát, és össze-vissza lövöldözött, de ekkor még senki sem sérült meg. A rendőrök ekkor tűzparancsot kaptak. Egyikük az útszélen álló kocsi mögé bújva vette célba az érkező taxi hátsó ülését. Már éppen meghúzta a ravaszt, amikor V. István eltalálta őt. A rendőr azonban a sérülései ellenére is többször lőtt, és ő is eltalálta a szökött fegyencet.

Fél veséje bánta

A férfi azt állította, hogy a rendőrt nem ő sebesítette meg és nem is használt fegyvert. A bűnügyi technikusok ennek ellenére két tucatnyi lőszerhüvelyt találtak az ámokfutás helyszínein. A rendőr felépült, a túszul ejtett taxis megúszta sérülések nélkül, V. István pedig már jobb veséje nélkül tizenöt év fegyházbüntetést kapott.

Kamerák előtt vállalta az arcát

V. István neve nem sokkal később A Csillag – börtönfilm című dokumentumfilmben került elő, amelyben a férfi arcát vállalva nyilatkozott Sáringer Károly újságírónak. A hirhedt szegedi börtönben büntetését töltő lövöldöző ekkor, évekkel a jogerős ítélet után is azt állította, ő nem okozott sérülést annak a rendőrnek.

A felvételen 41 perc 20 másodpercnél látható a beszélgetés:

A rendőröket miért nem vonták felelősségre?

„Erkölcsileg maximálisan tisztának érzem magam”– mondja tüzes szemekkel a szinte otthonosan berendezett, mindössze öt négyzetméteres zárkájában, amelyet naponta csak egy órára hagyhatott el, akkor is bilincsben. Az interjúban azt is nehezményezte, hogy a hat hónapos csecsemőjét mindenféle jogcím nélkül elhurcoló rendőröket a bíró még csak meg sem kérdezte, hogy miért tették, amit tettek.

Élet a börtönévek után

V. István szabadulása után munkásszállón élt élettársával, akivel három kisgyermeket neveltek. A gyerekeket azonban ideiglenes gyámság alá helyezte a gyámhivatal, miután István és harminc évvel fiatalabb élettársa között sokszor tettlegességig fajult a konfliktus. Szabadulása után állítólag sokat hencegett az 1994 nyarán történtekkel, és a vagyon elleni bűncselekményekkel sem hagyott fel.

Kiemelt kép: illusztráció