Mintaprojektnek szánja a kerületi önkormányzat is annak az épületnek a felújítását, amely már egy ideje meglehetősen elhanyagolt állapotban van. Ám ha készen lesz, alighanem rá sem lehet majd ismerni.

Gőzerővel zajló felújítások

Csakúgy, mint a 8. kerületben, a 9. kerületben is teendőt ad az ingatlanrehabilitáció. Így van ez az 1890-ben épült, Balázs Béla utca 27./b. épülettel is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Eladás helyett hasznosítás

Homlokzata miatt egyébként helyi védelem alatt áll. A kerület előző vezetése el szerette volna adni, azonban a jelenlegi úgy döntött, inkább saját hatáskörben hasznosítja. Az épület lakatlan és meglehetősen leromlott az évek során. Azonban már folyamatban van az átépítés és a fejlesztések tervezése.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Ez lesz a legnagyobb változás

Három terv került nyilvánosságra eddig, ám mindegyikben közös, hogy a védelmet élvező homlokzathoz nem nyúlnak. A kétemeletnyi, az utcavonaltól hátrébb tolt, négy utcai terasznak is helyet szorító ráépítés jelenti a legnagyobb változást majd.

Újragondolt küllem

Utóbbiak élesen elkülönülnek majd a történeti szintektől, hiszen sem ablakosztásukban, sem anyaghasználatukban nem utalnak a több mint százharminc éves homlokzatra. A földszinten, valamint az első emeleten fából, a másodikon pedig alumíniumból készülnek az ablakkeretek.

Növekvő zöldfelület

Itt a keretet azonban nem fehér téglák, hanem gyöngyházfényű polikarbonát panelek adják majd. Emellett még a zöldfelületet is sikerül majd növelni, amely a koncepció szerint 45,3-ról 51,4 százalékra fog növekedni.

Talán év végén lesz közbeszerzés

A Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (FEVIX) – amely lebonyolítója a projektnek – azt közölte, hogy a mostani fázisban a kiviteli terveken dolgoznak, amelyekkel novemberig készen kell lenniük. Így ha minden jól megy, akkor már az év végére kiírhatják a közbeszerzést.

Ekkor vehetik birtokba a lakók az első lakásokat

Mindez pedig azt jelenti, hogy akkor 2025 tavaszán már az első lakók is beköltözhetnek. A felújítások során a főfalak megmaradnak, a tömbben pedig új bérlakást fognak létrehozni. Az 1890 óta álló épületrészeknek az elvártnál nagyobb hányada él majd tovább, az építészek javasolták ugyanis a kapualj és a főlépcsőház, valamint a jelen állapotuk miatt bontandó függőfolyosók kőkonzoljainak megtartását.

Pihenés a zöld kertben

A munkálatok során egy fát mindenképpen ki kell majd vágni, öt másik azonban szerencsére megmarad. Így a földszinten kialakítandó három, 58–81 négyzetméter alapterületű, akadálymentes lakásban élők egy frissen telepített, zöld kertben pihenhetnek.

Mintaprojekt készül

A tervekből egyebek mellett az is kiderült, hogy lesz egy pince is, bővítik a kétemeletes házat, de egy liftet is építenek majd. A ferencvárosi önkormányzat nem titkolt célja, hogy egy mintaprojekt készüljön – derül ki a 24.hu cikkéből.

(Kiemelt képünkön a Balázs Béla utca 27./b. épület látható 2022 áprilisi állapotában. Forrás: Google Street View.) A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!