Nyolcvan éves lett Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki az Üvegtigris című filmben a helyi vadászt játszotta. A művészt Karácsony Gergely, főpolgármester is felköszöntötte.

Születésnap

Ma ünnepli 80. születésnapját egy egyszerre érces és bársonyos hangú budapesti színészóriás, a Kossuth- és Jászai-díjas Szilágyi Tibor. „Közhely azt mondani egy színészre, hogy a szakma az élete, de neki tényleg az.” – írja Karácsony Gergely a közösségi oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rengeteg szerep

Szilágyi Tibor volt fővárosi és vidéki színházak tagja, rendező, szinkronhang, televíziós beszélgetések mindig jókedélyű és bölcs résztvevője; filmszínész, aki remekelt Jancsónál és különleges színt vitt az Üvegtigrisbe is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Polgári színház

„Személyében találkozik a polgári színház világa és a színházi polgár fogalma. További izgalmas, jó munkákat, jó egészséget kívánok. Isten éltesse sokáig, Művész úr!” – írta neki a főpolgármester.

Budapesten született

A második világháború idején, 1942 augusztus 28-án született Budapesten. 1960-ban érettségizett a budai József Attila Gimnáziumban, majd 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendékeként. Először a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, majd 1968-ban átment a Veszprémi Petőfi Színházba. 

Egyik színház a másik után

Szilágyi Tibor 1969-től játszik Budapesten. 1973-ig a Thália, majd 1977-ig a József Attila Színház társulatához tartozott. Ekkor szerződött a Nemzeti Színházhoz két évre, innen 1979-1990 között a Vígszínházba ment. Ezt követően ismét a József Attila-, majd a Nemzeti Színházban játszott, végül 1997-ben csatlakozott az Új Színházhoz. 2003-2007 között a Soproni Petőfi Színház művészeti igazgatója.

Rádió, tévé, színház

Szilágyi Tibor a színház mellett számos filmben és tévésorozatban is szerepelt, illetve a rádióban is gyakran hallható a hangja, többek között kabarékban. 1988–1989-ben az MSZMP KB tagja volt. 1989–1994 között az Aase-díj kuratóriumának tagja. Jean Reno és Walter Matthau magyar hangja.

Oszi a vadász

Egyik legismertebb szerepe Oszi volt az Üvegtigrisben. A helyi vadászt játszotta, aki sokszor járt az Üvegtigrisnél. A felesége Lalival csalta meg a filmben, ebből számos komikus helyzet kerekedett ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az Üvegtigris 1. része a 9. percnél van az első jelenete

Itt egy Szilágyi Tiborral készült beszélgetés

Kiemelt kép: Szilágyi Tibor – Forrás: Youtube/Bóta Cafe