A meterológiai előrejelzés szerint szerda délutánra 33 és 39 fok közé melegszik a levegő, csütörtökön pedig tetőzik a hőség, 40 fokra forrósodhat a levegő.

Piros riasztás

2021. június 19-én Müller Cecília országos tisztifőorvos a II. fokú hőségriasztást rendelt el, majd június 22-én, kedden kiadta a maximális fokozatú riasztást tartós hőség miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A figyelmeztetéseknek több fokozata van: 

  • citromsárga, vagyis elsőfokú, ha a napi középhőmérséklet helyenként meghaladja a 25 fokot;
  • narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul;
  • piros, vagyis harmadfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett marad.

Hét megyében van riasztás

A hőség miatt szerdára már hét megyére adta ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint országszerte extrém UV-B-sugárzásra is figyelmeztetett. Szerdán napközben 33-38 fok között lesz a hőmérséklet.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Léptek az önkormányzatok

A fővárosi és kerületi önkormányzatok lépéseket tettek annak érdekében, hogy javítsák a budapestiek komfortérzetét és felhívják figyelmüket a forrósággal együtt járó veszélyekre. 

Hűsítő szigetek

Hűsítő szigeteket állít fel a Fővárosi Önkormányzat június 18. és szeptember 15. között, melyek árnyékot nyújtanak az extrém hőség ellen, az elsővel a Boráros téren találkozhatnak a budapestiek. A Vízművekkel közösen a tavaly kialakított 22 ivókút mellett idén 12 kúttal növeli azok számát a város számos pontján.

Ivókutak a város több pontján

Az egyik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér közötti, – jelenleg az autóforgalom elől elzárt – sétáló szakaszán. Az ivókutak pontos helyszíne a husito.budapest.hu oldalon érhető el egy online térképen.

Töltsék újra a kulacsokat

Tavaly 22 ivókutat állítottak fel, ezt idén további 12-vel pótolták. A Fővárosi Önkormányzat ezzel arra akarja ösztönözni a lakosságot, hogy a palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat.

20 óráig vannak nyitva a strandok

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett strandok 2021. június 22-24. között egy órával tovább tartanak nyitva, így a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Római, és a Csillaghegyi strandfürdők is este 8 óráig várják a hűsölni és kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Vegyék meg a jegyet

Azt javasolják a vendégeknek, hogy a fürdőbelépőt már otthon, kényelmesen vásárolják meg, hogy a nagy melegben ne kelljen sorba állni a pénztáraknál. A 16. kerület az Erzsébetligeti Strand nyitva tartását hosszabbította meg.

Újpest

Újpest Önkormányzata a hőségriadóra tekintettel vízosztást tervez a szerdai napon a kerület legforgalmasabb csomópontjában, ahol egyben tájékoztatást is nyújt a lakosságnak a védekezési lehetőségekkel és védekezési módszerekkel kapcsolatban. Kiemelik a segítségnyújtás jelentőségét, javasolva, hogy tervezzék meg a család, a barátok és a sok időt otthon töltő szomszédok ellenőrzését.

Csepel

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd Facebook oldalán tette közé, hogy a kerület több pontján párakutakat helyzetek ki, amelyekkel a nagy melegben bárki felfrissítheti magát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció