A Volánbusz Zrt. által 40 darab új elektromos busz szállítására kiírt tenderen a Mercedes eCitaro győzött. A közbeszerzési eljárás eredménye szerint Európa legmagasabb színvonalú, vadonatúj technológiát képviselő elektromos buszai érkeznek a budai agglomerációba. Ezzel együtt több száz új busz jelenik meg az ország útjain máshol is.

Budakeszi és Budaörs jár jól

Az új, alacsonypadlós, klimatizált, a budapesti hálózathoz igazodva világoskék színű elektromos buszok a Budakeszire közlekedő 22-es és a Budaörsre közlekedő 40-es buszcsalád járatain állnak majd forgalomba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zöld Busz Program

A budai agglomerációban az elektromos buszok forgalomba állítását a Zöld Busz Program keretében Fürjes Balázs és Menczer Tamás államtitkár kezdeményezték, a járatokat működtető Volánbusz ezt követően indította a projektet – írja közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Már idén lehet rajtuk utazni

Hozzátette: a beszerzés értéke 8,1 milliárd forint, a 10 éves szűkített élettartam-költséget figyelembe véve. Az új elektromos buszok még idén forgalomba állnak. Nem csak az agglomerációban, de országszerte új buszok jelennek meg az utakon.

Országszerte 503 új busz

A következő hónapokban 503 új busz áll forgalomba a Volánbusz 32,9 milliárd forintos megrendeléséből – jelentették be a közlekedési vállalat sajtótájékoztatóján. Az új buszok túlnyomórészt az ország keleti és nyugati megyéiben közlekednek majd.

Még 1600 új busz jöhet

Az idei beszerzésekkel a Volánbusz flottájának átlagkora 11 évre csökken, és további javulást vetít előre, hogy idén 1600 busz vásárlására hirdetnek meg közbeszerzést. A korszerűsítés azért fontos, mert az ország majdnem 3200 településének alig harmada érhető csak el vonattal, de alig van olyan, ahol nem jár busz, és a belföldi személyforgalom több mint ötöde jut ezekre a járművekre.

Vasúton túl is van élet

A közösségi közlekedés versenyképessége legalább annyira függ a buszoktól, mint a vasúttól. A közösségi közlekedés részesedése a teljes belföldi közlekedésből európai összevetésben is kiemelkedő.

Egységes menetrend

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a közösségi közlekedés korszerűsítése jó úton halad, hiszen az év végéig megjelenik az egységes menetrendkínálat, menetrendkereső és jegyrendszer, ezt követően pedig a tarifaközösség is létrejöhet. A MÁV-Volán csoport ezzel régen várt fejlesztéseket valósít meg, és közben a fenntarthatósági szempontokat is érvényesíti, hiszen az 503 új jármű évi több tízezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a régiek – hangsúlyozta Homolya Róbert.

Környezetvédelem

A vasúttársaság vezetője a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívásának tekinti a környezetterhelés csökkentését az utazási igények emelkedése mellett, de hangsúlyozta, hogy a közösségi a leginkább fenntartható valamennyi közlekedés közül.

Légkondis buszok

A Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a megrendelt Credobus járművekből 150 már a következő hetekben forgalomba áll az ország majdnem minden megyéjében. A Mercedes buszok az év végétől Fejér, Hajdú-Bihar, és Komárom-Esztergon megyében közlekedik. Az 50 Volvo busz novemberben érkezik. Az összes új jármű környezetbarát, fedélzetükön korszerű utastájékoztató és légkondicionáló működik – tette hozzá Pafféri Zoltán.

Versenyképes buszok

Értékelése szerint a vállalat megújulása már most látványos, és ha a terveknek megfelelően 2022 közepéig a járműpark 40 százaléka kicserélődik, azzal a buszok átlagos kora 10 év alá csökken. A Volánbusz több mint 6 ezer járművel évente 16 millió járaton csaknem 700 millió utast szállít, és jó mentrendi kínálattal, méltányos tarifarendszerrel, korszerű jegyrendszerrel, folyamatos fejlesztésekkel versenyképes lehet az egyéni közlekedéssel szemben – tette hozzá az igazgató. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Új elektromos buszok Budapesten – Forrás: Facebook/Vitézy Dávid