Egy nem túl beszámítható néni cigarettázás közben véletlenül felgyújtotta a lakását a 4. kerületben a Nyár utcában még december első hetében. Az oltáskor tönkrement a társasház gázrendszere és elektromos hálózata. Sem a gázművek, sem az áramszolgáltató három hét alatt nem tudta visszakapcsolni a társasházat a rendszerekre, így fűtés és részben áram nélkül maradtak a lakók a tél kellős közepén. Egy lakó levelet írt a polgármesternek, aki mindent gyorsan megoldott.

Szerencsétlenül jártak

A 4. kerület momentumos polgármesterének, Déri Tibornak villámgyorsan sikerült azt elintéznie, amit két szolgáltató három hétig sem tudott. A szerencsétlenül járt lakók a tél kellős közepén fűtés és részben áram nélkül maradtak. Kétségbeesett levelet írtak a helyi portálnak és a polgármesternek.

Kigyulladt az egyik lakás

A 4. kerületben, a Nyár utcában, egy kétemeletes, több lakásos kertes társasházban december első hetében egy alagsori lakásban egyedül élő idős asszony cigarettázás miatt felgyújtotta késő éjjel a lakását – írta a portálnak az egyik lakó.

Három hét gázfűtés nélkül

A társasházban élők azóta, három hétig, egészen karácsonyig gázfűtés nélkül éltek, mert a kivonuló tűzoltóság majd gázművek nem elhárítható gázszivárgást is észlelt, így az egész társasháznál lezárták a gázt. Lésőbb a villanyellátás is megszűnt műszaki okok miatt.

A szomszéd mentette meg a házat a robbanástól

A tűzesetkor, hajnali 1 órakor a tüzet okozó nő felett lakó szomszéd mentette meg a társasházat a gázrobbanástól: az emeleti szomszéd ébren volt, így észlelte az ablakon beáramló füstöt, majd az udvarra kirohanva az alatta lévő lakásban a lángok villogását. Ő hívta ki a tűzoltókat.

Gázpalack is volt a lakásban

A társasház vezetékes gázfűtésű, de az idős nő illegális módon gázpalackot is tartott a lakásban, szerencsére az még nem robbant fel.

Nem beszámítható, közös költséget sem fizetett

A gondatlanságból tűzkárt okozó idős lakó huzamosabb ideje a társasháznak nem fizetett közös költséget, pszichiátriai gondokkal küzd, egyedül él, fia ennek tudatában hagyta magára. A köztartozásokat felhalmozó, önellátásra képtelen nő a lakás tulajdonosa, így ellene a társasház jogi fellépése igen nehézkes.

Pszichiátriára vitték

Az idős asszony csak most került pszichiátriára, a tűzesetkor vitte el a mentő, a tartozást felhalmozó társasház pedig tönkrement gáz- és villanyvezetékkel, ellátatlanul maradt a vírushelyzetben és ünnepek előtt.

Nem volt fűtés és melegvíz

A lakók sem fűteni, se meleg vízzel fürdeni, se főzni, világítani, de már telefont feltölteni sem tudtak. A gázszolgáltató (NKM Energia Zrt) a gázvezetékek műszaki állapota miatt semmit nem tudott tenni, ők csak elzárták a vezetéket. Az áramszolgáltató (ELMÜ-ÉMÁSZ) folyamatos hibaelhárítást végez, de semmivel sem tudják biztatni a lakókat, az átmeneti villanyfűtéssel és tűzkárral tönkrement az elektromos hálózat is. A társasházi kár tetemes lett – írta a lakó.

Mindent megoldott a polgármester

Az ott élők fenti sorait megkapta a 4. kerületi polgármester is, aki szenteste napján, tegnap intézkedett. Kimentek az önkormányzattól a házhoz, időközben éjjel az ELMÜ megerősítette az áramellátást és üzembehelyezte. A gázszolgáltatás helyreállítása pedig folyamatban van – írta a kerületi portál olvasója olvasónk.

Kiemelt kép: illusztráció