A javuló járványügyi adatokról és a különböző oltóanyagok kombinálásáról beszélt Rusvai Miklós virológus, aki szerint a beoltottaknál a vírus átadásának lehetősége minimalizálódik. Hangsúlyozta, hogy az oltottaknál a vírus kevésbé tud szaporodni, ezért kevésbé fertőzik meg a szervezetüket.

Enyhül a járvány

„Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége, ez is azt jelzi, hogy május végére lecsenghet a pandémia harmadik hulláma” – nyilatkozta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatornán vasárnap az MTI szerint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kevésbé fertőzi a beoltottakat

A virológus hangsúlyozta, hogy azoknál az embereknél, akik már megkapták az oltásukat, a vírus nem tud úgy elszaporodni, ezért az kevésbé is fertőzi meg őket. Hozzátette, hogy az oltottaknál a vírus legfeljebb a felső légutakban, az orrüregben-garatban tud megtelepedni, ahonnan kis mennyiségben ürül.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vírusgyár, aki nincs beoltva

Rusvai szerint azonban a nem beoltottak szervezetében óriási mennyiségben kezdi el termelni a vírust a betegség, amely a test sejtjeinek rendkívül nagy részében tud elszaporodni és tömegesen ürül. A szakember egyenesen úgy fogalmazott, hogy az egész szervezet „vírusgyárrá” válik.

Oltással meg lehet előzni a fertőzést

„Az oltottak esetében a környezet vírusterhelése erőteljesen csökken, ezzel a vírus átadásának lehetősége minimalizálódik. Legfeljebb enyhe tünetek alakulhatnak ki náluk, nem kerülnek lélegeztetőgépre, és nem halnak meg” – mondta.

Az oltások kombinálásáról is beszélt

Rusvai Miklós kitért arra is, hogy fennállhat az esélye annak, hogy kombinálni kelljen az oltóanyagokat, mivel nem minden országban áll rendelkezésre ugyanaz a vakcina. Ezt kiegészítette azzal, hogy az újfajta vírusvariánsok miatt is kombinálhatják az oltóanyagokat.

Allergia miatt is válthatnak

Az oltóanyagok kombinálására Rusvai szerint még akkor is sor kerülhet, ha kiderül, hogy a páciens az egyik típusú vakcinára allergiás, ezért nála másmilyen oltóanyaggal kell folytatni az oltást.

Oltják a 16–18 éveseket

Galgóczi Ágnes szintén vasárnap azt mondta a közmédiának, hogy a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra, és a vakcinák beadása jelenleg is tart. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szerint különösen fontos, hogy az oltásra érkező tinédzserek magukkal vigyék a szülői beleegyező nyilatkozatukat.

Lehet időpontot foglalni

Galgóczi kiemelte, hogy minden korcsoport regisztrálhat az oltásra, ezt követően pedig bárki foglalhat időpontot a vakcinára. Az oltópontokon Sinopharm-, az AstraZeneca-, a Pfizer- és a Szputnyik vakcinákra lehet jelentkezni, azonban Pfizerra csak azok jelentkezhetnek, akik erről sms-ben értesítést kaptak. Hangsúlyozta, a Szputnyik vakcinából az utolsó szállítmány érkezett meg a kórházakba, így aki ezt az oltóanyagot szeretné, most még kérheti.

Elkerülhetjük a negyedik hullámot

A járványügyi osztályvezető kiemelte, hogy a járványügyi adatok ellenére sem szabad megfeledkezni a korlátozásokról és az egészségünk védelméről, és folytatni kell az oltások beadását is. Galgóczi Ágnes ismételten arra kért mindenkit, regisztráljon az oltásra, mert egy esetleges negyedik járványhullámot csak a vakcinákkal tudunk elkerülni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Komka Péter