A Magyar Nemzet információi szerint jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a maszk viselését, ha valamilyen üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, a szállodák, az éttermek és a kávézók.

A Covid–19 miatti a május elejétől tervezett enyhítés az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal is járhat a nemzetközi ajánlások mentén. Előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységben , illetve bevásárlóközpont, benzinkút felkeresésekor is.

Ez azzal is járhat, hogy az eddig érvényben lévő különleges nyitvatartási rend is megváltozik, például az időseknek előírt háromórás idősáv módosításával, valamint a kijárási korlátozás alatt felkereshető boltfajták bővítésével, az engedélyezett üzemidő növelésével. Vagyis májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok.

A belföldi turizmus idei szezonjának előkészítésére májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg üzemszünetet tartó szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára is, vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket – írja a Magyar Nemzet. Azonban nemzetközi mintára itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás, amihez a cégeknek kell biztosítaniuk a körülményeket, például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével. Ez újfajta működési modellt kívánhat sok helyen, mivel várhatóan egész évben érvényben lesz az egészségügyi protokoll szerinti kiszolgálás menetrendje.

Kiemelt kép: Óvintézkedések a koronavírus miatt egy étteremben – Fotó: MTI/Balogh Zoltán