Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt október 23-ra is terveztek tanártüntetést, az eseményen a pedagógusok és a mellettük kiálló, szolidaritást vállaló diákok és szüleik is részt vesznek. A tömeg valamivel délután 4 óra előtt kezdett el gyülekezni a Kálvin téren, innen mentek át a demontsrálók a Műegyetem rakpartra. A legfrissebb információk szerint már tízezernél is többen vannak. Cikkünk folyamatosan frissül!

Újraindult a forgalom a Műegyetem rakpart környékén

A tüntetés vége után viszonylag gyorsan kiürült a Műegyetem rakpart, majd a Gellért téren, később pedig a Szabadság hídon is megindult az autóforgalom. A környék villamos- és buszközlekedése várhatóan hamarosan szintén rendeződik.

Itt a tüntetők 9 pontja – ezt követelik

1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Mocskos Fidesz” – visszhangzik

„Mocskos Fidesz”, illetve a „Tanárainkat fizessétek ki” – ezt hallani a leggyakrabban a tömegben skandálni.

Ellenzéki politikusok is voltak a tüntetésen

A tömegben feltűnt több ellenzéki politikus is, de csak Karácsony Gergely főpolgármester mondott rövid beszédet az esemény legelején. Többek között ott van Gelencsér Ferenc, Márki-Zay Péter, Kunhalmi Ágnes, Szabó Tímea, Brenner Koloman, Dobrev Klára és Kanász-Nagy Máté is.

Az ADOM Diákmozgalom elnöke is felszólalt

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke a következő felszólaló. “Nem félünk, nem hátrálunk, nekünk van igazunk” – mondta. Szerinte több mint 50 ezren vannak a tüntetésen. “Egy elnyomó hatalom ignorál minket” (…) de nem feledjük a pökhendiséget” – mondta, “és teszünk róla, hogy az ország se felejtsen el minket.”

Majd felsorolta a mozgalom követeléseit:

  • “Érvénytelenítésék az igazságtalanul kirúgott pedagógusok elbocsátó levelét!”
  • „Legyen biztosíték a pedagógusok béremelésére!”
  • “Hagyják abba a megfélemlítést és a lejáratókampányt!”
  • “Tegyenek egy őszintébb és szolidárisabb Magyarországért!”

A demonstráló tömeg:

Forrás: Karácsony Gergely, Facebook

A szervezők szerint végül megközelítőleg 80 ezren mentek ki tüntetni

Akár 50 ezren is lehetnek

Legalábbis ezt állítják a színpadról. Tény, hogy rengeteg vonultak utcára.

Dobrev Klára is ott van

Ahogyan azt portálunk is megírta a tüntetőkhöz csatlakozott a Dobrev Klára is, a Demokratikus Koalíció árnyékminiszterelnöke, a DK pedig közösségi oldalán hívta fel rá a figyelmet, hogy csatlakozzanak minél többen a demonstráló tömeghez.

Fotó a helyszínről:

Forrás: Hadházy Ákos Facebook

Karácsony Gergely beszéde

Karácsony Gergely is felszólalt

Magyar hazafiakként szólította meg a tömeget, és elmondta: a Főváros azt tervezte, saját ünnepséget szervez október 23-ra, pont a Műegyetem rakparton, most azonban azért van itt, hogy átadja a lehetőséget másoknak, „akik itt és most biztosan sokkal fontosabbak.” „Főpolgármesterként és apaként adom át a színpadot” – mondta, majd elmesélte, 1989-ben 14 évesen rekedten ment haza, mert annyit kiabálta, hogy „ruszkik, haza!” – és hozzátette, reméli, most 14 éves fia is itt van, feleségére pedig büszke, mert a legszebb hivatást végzi azzal, hogy tanító.

A szakszervezetek zászlói

A HVG híradása szerint a tüntető tömegben ott vannak a szakszervezetek zászlói is: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) zászlója éppúgy látszik, mint az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéé.

Helyszíni felvétel:

Forrás: Hadházy Ákos Facebook

Törley Katalin a helyszínen

A színpad mögé érkezett Törley Katalin, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik, a tankerület által kirúgott pedagógusa, aki hamarosan beszédet mond majd.

Fotó a helyszínről:

Forrás: Hadházy Ákos Facebook

Kapcsolódó:

1956-ra emlékszik az ország, közben pedig több ezer tanár tüntet tovább – Lezárások is lesznek főváros szerte, térképen mutatjuk, merre nem érdemes autóval menni

Kiemelt kép: Helyszíni fotó – Forrás: Karácsony Gergely, Facebook