Már a nyugdíjas szervezetek sem támogatják a 65 év felettiek vásárlási sávjának megtartását. Az egyik szakszervezeti vezető szerint az idősáv egyre több problémát és feszültséget generál az emberek közt.

Juhász László szerint fokozatosan ki lehetne vezetni a rendszerből a vásárlási idősávot. Úgy látja, hogy ez szükséges intézkedés volt, de azóta a járványveszély csökkent, és így ezen is lehetne enyhíteni, szűkíteni, vagy lassan meg is szüntetni.

Persze a maszkviselés és a távolságtartás kötelező maradna – mondta az InfoRádióban. Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke szerint az idősáv egyre több problémát és feszültséget generál az emberek közt.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke szintén feleslegesnek és kontraproduktívnak tartja az intézkedés fenntartását most, hogy lecsengett a járvány. Elmondása szerint nincs olyan helyzet, ami miatt fontos lenne az izolációt növelni. Úgy látja, már nem védi az időseket az idősáv, és már nem életszerű, hogy csak 9 és 12 között tudnak vásárolni. A nyár és a kánikula közeledtével a nyugdíjasok is szívesebben vásárolnának be reggel, még a nagy meleg előtt.

Karácsony Mihály kiemelte továbbá, hogy azért sem életszerű az intézkedés, mert sok üzletben nincs korlátozás, és a közlekedésben is találkozhatnak a fiatalok a nyugdíjasokkal.

A kereskedelmi dolgozók elmondása szerint is egyre többen hagyják figyelmen kívül a vásárlási sávot, és ez egyre kellemetlenebb helyzeteket szül. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba azt mondta, hogy mivel a munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, így egyre nagyobb rajtuk a nyomás mind a tulajok, mind a vásárlók részéről.

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu írt róla, egyre több helyen nem tartják be az idősek számára kijelölt vásárlási sávot. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az mondta, az idősek védelmében született döntésről várhatóan szerdán határoz a kabinet.

Kiemelt kép: illusztráció