A szülők pénzt gyűjtenek az iskola alapítványának alszámlájára, hogy abból tudjanak anyagi juttatást adni a pedagógusoknak. Az iskolai alapítványokat alapvetően nem arra a célra hozták létre, hogy a befolyt pénzből a tanárok bérét egészítsék ki, de a szülők is feladatuknak érzik a tanárok anyagi támogatását

A cél 777 ezer bruttó

A Telex.hu cikkében arról ír, hogy két 12. kerületi iskolában már a szülők támogatják a tanárokat. Kitért arra is, hogy uniós pénzek megérkezéséhez vannak kötve a béremelések. Ha ezek megérkeznek 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér, és ez akkor elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát. Azonban jelenleg a pedagógusok körülbelül a diplomás átlagbér 60 százalékát keresik.

Az alapítvány írt levelet

A svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola HON Alapítvány Kuratóriuma májusban levelet írt a szülőknek, ebben azt kérték, hogy aki tudja, támogassa az alapítvány alszámláját, mert az így befolyt összegből a nyári szünet előtt a pedagógusokat szeretnék anyagilag támogatni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

3 302 000 forint gyűlt össze

A szülők körülbelül negyede küldött rendszeres havi támogatást az alapítvány alszámlájára. Ha minden egygyermekes család minimum hatezer forintot, illetve minden kétgyermekes család minimum kilencezer forintot befizet az alszámlára, akkor a pedagógusoknak egyszeri 45 ezer forint körüli nettó összegű megbízási díjat tudnának kifizetni a tanév végén.

A Rózsadombon is hasonló eset történt

Ott egy programot hoztak létre GyermekTér néven, ami miatt az ott tanító tanárok munkaterhei is megnövekedtek, de ennek fedezésére a tankerület nem biztosított pluszforrást. Ezért a szülők létrehozták a „GyermekTér Szülői Alapítványt”, ebbe havonta fejenként 40 ezer forintot fizettek be, ennek egy része ment a pedagógusok fizetéskiegészítésére. Ezt béren kívüli támogatásnak nevezték a Facebook-álláshirdetésben.

A Közép-Budai Tankerületi Központ nem szól bele

Mindkét iskola e szervezet alá tartozik. A vezetőjének, Hajnissné Anda Évának címzett levelet a Telex az ügyről, aki ezt válaszolta: „Ugyan a megnevezett intézmények mellett működő alapítványok létezéséről van a Közép-Budai Tankerületi Központnak tudomása, azonban azok felett nem rendelkezik sem hatáskörrel, sem jogkörrel. Az alapítványok működésével és gazdálkodásával kapcsolatban azok vezetősége tud tájékoztatást adni. A Tankerületi Központ a hatályos jogszabályoknak megfelelően a pedagógusok kinevezése szerinti és munkaköri feladatainak ellátásáért járó bért biztosítja.”

Máshol is volt hasonló próbálkozás

Korábban hasonlóval próbálkozott a budapesti Madách Imre Gimnázium alapítványa. Tavaly Molnár Attila, a Kőbányai Szent László Gimnázium tanára a Forbes magazinnak adott interjút, ebben szóba került ez a téma is.

Ez csak pillanatnyi tűzoltás, a rendszer rossz marad

Minden alapítványnak van saját alapító okirata, alapvetően ez határozza meg, hogy mire költhetik el az alapítvány pénzét. Nem az ő, hanem az állam feladata lenne a tanárok finanszírozása. Viszont több szülő hajlandó fizetni is annak érdekében, hogy a pedagógusokat pályán tartsa egy állami intézményben, hiszen így is kevesebbe kerül összességében, mintha alapítványi iskolába járna a gyerek. De ez hosszú távon nem old meg semmit, inkább kontraproduktív. Attól, hogy valamennyi pénzt kapnak a pedagógusok, a rendszer ugyanolyan rossz marad.

A szülők lényegében átveszik az állam feladatát

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerinte a Jókai-iskolaihoz hasonló mechanizmus nem elterjedt, de jelzi a helyzet súlyosságát és szomorúságát.

A PDSZ elnöke is megszólal a cikkben

„Minimum egy megbízási szerződésnek kéne lennie az alapítvány és a pedagógusok között” – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) elnöke.

A Klebelsberg Központ is elmondta a véleményét

A Telex megkereste az ügyben a Klebelsberg Központot, arra volt kíváncsiak, nekik van-e információjuk olyan esetről, ahol a szülők a tanárok fizetését egészítették ki az alapítványi pénzeken keresztül, illetve mit gondolnak erről a gyakorlatról. „A Klebelsberg Központnak nincs információja az Ön által említett gyakorlatról. Az iskolai alapítványokba befolyt összegek felhasználásáról az adott alapítvány kuratóriuma dönt az alapító okiratban foglaltak szerint” – írták válaszukban.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: MTI