Az ingatlanpiacon a 2015-ös éve eleje óta tapasztalható szárnyalás úgy tűnik, most véget ért. A covid, majd az orosz-ukrán háború hatására kialakult áremelkedés, kamatemelés és az energia jelentős drágulása úgy tűnik meg tudta állítani a folyamatosan tapasztalt áremelkedést.

Sokan évek óta hangoztatják, hogy most aztán végre kidurran az ingatlanlufi és az árak emelkedése megáll, vagy a visszájára fordul. Úgy tűnik, hogy ez most kezd beigazolódni, ugyanis az évek óta tapasztalható durva drágulás 4 hónappal ezelőtt megállt.

Ennek több oka is van. Az állampapír, mint befektetés, sok befektetőt csábított át az ingatlanpiacról. A hitelkamatok jelentős megemelkedése miatt sokan kétszer is meggondolják, hogy vegyenek-e hitelből ingatlant. A szomszédban zajló háború és az infláció és az energiaárak elszabadulása sem kedvező.

A lakás drágulás egyik motorja a budapesti lakáspiac volt az utóbbi években. Úgy tűnik, hogy az eladók kezdenek reagálni a visszaeső keresletre, de azért sokan vannak még, akik kitartják, vagy kicsit még mindig emelik az árakat.

Lakások átlagos négyzetméterára Budapesten

Akit érdekel eladó lakás Budapest területén és figyeli az árakat, az azt tapasztalhatta 2022-ben, hogy áprilisig nagyon meredeken nőttek a négyzetméterárak (havi átlag 20000 forinttal), ami áprilistól augusztusig visszaesett havi átlag 10-12000 forintos drágulásra.

Augusztustól az év végéig összesen csak cirka 5000 forinttal nőtt a használt budapesti lakások átlag négyzetméterára, amit a magas infláció ignorált is. 2023 januárjában a szeptember-december közötti időszakhoz képest sokkal többen kerestek ingatlant, ami tetten érhető volt a budapesti lakáspiacon is.

Házak átlagos négyzetméterára Budapesten

A covid egyik hatása, hogy sokan szeretnének kiszabadulni egy kis lakásból egy nagyobb házba, így akit a lakásoknál jobban érdekel eladó ház Budapest területén, az a budapesti lakásokhoz hasonló árváltozást tapasztalt 2022-ben.

A házak átlagos négyzetméter ára egy hónappal tovább, májusig emelkedett meredeken, viszont az emelkedés lassulása intenzívebb volt. Augusztusban még egyszer nekirugaszkodott a használt budapesti házak négyzetméterára, de szeptembertől az év végéig már nem volt számottevő emelkedés (mindösszesen csak 2000ft/m2).

Azok, akik mostanában szeretnének ingatlant venni, azok most jó alkupozícióban vannak. Érdemes is belevágni a keresésbe, mert sokszor hónapokig is eltart egy megfelelő lakás vagy ház megtalálása. 

Sokan vannak azok is, akiket érdekelhet albérlet Budapest területén. Nekik ajánlott a hirdetések folyamatos böngészése, mert az elérhető albérletek száma is visszaesett az eladó ingatlanok számához hasonlóan.

A megveszLAK.hu-n nem csak eladó, vagy kiadó ingatlanok között lehet böngészni, hanem csereingatlanok között is. Ráadásul január elejétől már lakáshitel kalkulátor is segíti az ingatlan keresőket.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.