Szombaton délután dől el, hogy Budapesten is elindulhat-e az élet az ország többi részéhez hasonlóan, de Karácsony Gergely már most az újranyitást szorgalmazza. Merkely Béla szerint is, aki délelőtt a miniszterelnöknél járt, meg lehet nyitni a fővárost.

„Készen áll a fokozatos nyitásra Budapest”- közölte az InfoRádióban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Szerinte a tömeges tesztelések eredménye is “alátámaszthatja az élet újraindulását Magyarországon”, de azért óvatosan kell végezni a mindennapi tevékenységeket.

Merkely Béla azt mondta, abban már biztos, hogy az elmúlt hónapokban, összesen nem volt több koronavírus-fertőzött Magyarországon, mint százezer, amivel a szakemberek is meglepetten szembesülhettek a héten körvonalazódott eredmények tükrében, ő maga is ennek a számnak a négy-ötszörösét várta. Budapesttel kapcsolatban hangsúlyozta:”nem arról van szó, hogy itt az emberek fegyelmezetlenek, hanem nagy a népsűrűség, ezért a járványügyi intézkedések betartására még nagyobb figyelmet kell fordítani”.

A SE rektora azt gondolja, Budapest bebizonyította, hogy a saját maga és az ország érdekében is fegyelmezetten be tudja tartani a korlátozásokat. Most viszont eljött a lassú lazítás ideje, ideje kicsit kimenni a szabadba, élvezni a jó időt és a napsütést. A szabad levegőn való mozgás pedig az egészség megőrzése szempontjából fontos. Kiemelte ugyanakkor, hogy a megfelelő távolság megtartásával lehet mindezt tenni, zárt térben pedig mindenki viseljen maszkot.

A maszkviselés lesz valószínűleg a legutolsó eltörölhető járványügyi intézkedés, még sokáig velünk lesz a mindennapokban.

Karácsony Gergely is a nyitás mellett áll

„Egyértelmű, hogy Budapesten is nyitni kell” –mondta a főpolgármester a Népszavának.

„Minden bezárt nap milliárdos veszteséget okoz a városnak, ha pedig az iparűzési adóból származó bevételek a felére csökkennek, akkor a feje tetejére áll a város” – jelentette ki a főpolgármester

Arra a kérésre, hogy meddig lesz még karantén alatt a város, azt mondta: reméli nem sokáig. Felfoghatatlan számára, hogy miért nem képes dönteni a kormány.

Karácsony Gergely szerint a megjelent adatok alapján teljesen egyértelmű, hogy itt a nyitás ideje.

Hétvégére 1-2 helyet megnyitnak a fővárosban

Az óvatos nyitás jegyében a főváros már a hétvégére megnyitja a pesti rakpartot, és a játszóterek ügyében is egyeztetnek a kerületi polgármesterekkel, de ebben nem teljes a konszenzus. A politikus elismerte, hogy a belvárosban a kormány korábbi, a parkolást ingyenessé tevő döntése nyomán reménytelen keringővé vált a parkolóhely-keresés, rengeteg a szabálytalan parkolás. Ezt felül kell vizsgálni.

A jelenlegi becslések szerint az iparűzési adó 20-50 százaléka is kieshet, utóbbi szám esetében fejre állna a város. A gazdasági visszaesés mértékére is nagyon eltérnek a becslések, szeptemberben lesznek erről pontos adataik.

Orbán Viktor dönt a nyitásról

Szombaton délelőtt egészségügyi szakemberekkel tárgyalt a miniszterelnök Budapest újranyitásáról. A főváros vezetését azonban nem hívták meg az egyeztetésre. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

A miniszterelnök korábban azt ígérte, szombaton kora délutánra meghozzák a döntést a fővárossal kapcsolatba.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely maszkban utazik a BKK járatán