Nőtt a koronavírusban elhunytak száma Magyarországon. Az elmúlt napon 111-en hunytak el a vírus miatt. Közben az Európai Bizottságban elkezdődtek az egyeztetések a “vakcinaútlevélről”. Ezzel a dokumentummal ki lehet majd váltani a kötelező karantént és a kötelező tesztelést.

500 felett az új fertőzések száma

573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 353 276 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

111 halott

Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 231 915 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 841 főre csökkent. 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen. 

Nyárig be kell oltani a lakosság nagy részét

Az Európai Bizottság ma várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát.

Meg kell állapodni az oltási igazolványról

Az ezt tartalmazó közleményt, amely a gyógyszerek előállítóinak is segítséget ígér gyártókapacitásaik kibővítéséhez, kedden készül elfogadni az Európai Bizottság. Az EU-s intézmény e hónap végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének.

Tavasztól érvényes lehet a „vakcinaútlevél”

Ezek az okmányok felválthatnák a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat. A nagyobb nemzetközi légitársaságok akár már tavasztól követelhetik az utasoktól a „vakcinaútlevelet”.

Magyarország kínai vakcinát venne

Orbán Viktor a múlt héten jelentette be, hogy a magyar kormány kínai vakcina vásárlására készül. Több szakértő szerint ez a vakcina egy elavult technikával készült szérum, amely mindössze 50-70 százalékos védelmet ad, miközben a Pfizer vagy éppen a Moderna 90-95 százalékosat.

Inaktivált vírust tartalmaz

A CoronaVac első generációs, úgynevezett elölt (inaktivált) kórokozót tartalmazó vakcina. Ilyen elölt kórokozót tartalmaz még a Hepatitis A vagy a veszettség elleni oltás. A koronavírust ez esetben kémiai reakciókban teljesen inaktiválják, azaz nem fertőz többé. Az attenuált vírussal ellentétben biztosan nem is vadul vissza, vagyis nem lesz újra fertőzőképes). Így gyakorlatilag nem kockáztatja a megfertőződést, de úgy tűnik, nem is igazán hatékony.

Európa nem kér a kínai vakcinából

Hétfőn az Európai Néppárt egészégügyi szakpolitikusa bejelentette, hogy az Európai Unió nem kér a kínai vakcinából. Amennyiben a magyar kormány mégis vásárol ebből az oltóanyagból és erre az Európai Gyógyszerügynökség nem ad engedélyt, akkor nagy kérdés lesz, hogy a kínai vakcinával beoltott magyar állampolgárok „vakcinaútlevelét” elismerik-e az Európai Unión belül. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: DK emlékezett a koronavírusban elhunytakra a Bikás parkban