Folyamatosan rendezik a biztosítók a március 11-iki, az M1-es autópályán bekövetkezett tömeges baleset résztvevőinek kárigényeit – közölte a Magyar Biztosítók Szövetség (MABISZ) csütörtökön.

Jönnek a kárigények

A közlemény szerint mintegy nyolcvan hazai kárigény érkezett be a biztosítókhoz, illetve a MABISZ-hoz. Kilenc kárigényt már lezártak, és megkezdődtek a kifizetések is. Az esetenként akár tízmilliós nagyságrendű, a törvényi kötelezettségeken túlmenő esetekben is fizethető előlegek a casco-önrészekre és a helyszínről történő elszállítás költségeire is kiterjedhetnek – emelte ki a MABISZ. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tömeges kárrendezési szabályozás

A biztosítói közösség a tíz éve létrehozott tömeges kárrendezési szabályozását életbe léptetve indította el a kárügyintézéseket. Ennek értelmében a társaságok olyan tömegbalesetek esetén, ahol a járművek száma eléri vagy meghaladja a 20-at, közös hozzájárulással létrehoznak egy kártalanítási alapot, nem várják meg a hivatalos vizsgálatok végét, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kárrendezést – emlékeztettek a közleményben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A felelősség kérdése

Ahol pedig a felelősség kérdése nem tisztázható, ott jogcím nélküli előlegeket fizetnek a gépjárműkárok, valamint a személyi sérülések után – tették hozzá.

Előlegek

A biztosítói közösség eredeti belső megállapodása szerint csak a gépjárműben bekövetkezett károkra, illetve a személyi sérülésekre vonatkoznának az előlegek.

Az elszállítás költsége

Azonban a tömegszerencsétlenséget követő egyeztetéseken a biztosítótársaságok kiterjesztették az előlegeket a gépjárművek elszállításának költségeire is.

Casco

Továbbá úgy döntöttek, hogy a károkat a casco-szerződésükre rendezők sem járhatnak rosszabbul, ezért az előlegek a tízmilliós limitig a casco-önrészek megtérítésére is felhasználhatóak – írták.

Egy ember meghalt

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta március 11-én szombat délután az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél öt kamion és 37 autó ütközött össze. Egy ember meghalt, 39-en megsérültek, a 41 érintett gépjármű közül 19 szenvedett totálkárt – idézték fel a közleményben.

Egy családapa halt meg

Ahogy arról portálunk is beszámolt a síró, sikoltozó emberek próbáltak biztonságos helyre jutni, egy négygyerekes budapesti családapa azonban meghalt, holttestére az egyik kiégett roncs alatt találtak rá. Vele utazott felesége és kétéves kislánya is, ők mindketten kórházba kerültek. A tragédia után büntetőeljárás indult, a rendőrök akkor azt kérték az autósoktól, ha van információjuk vagy videójuk a balesetről, küldjék el nekik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyszíni fotó – Forrás: BudapestKörnyéke – GK