371 560 szavazattal Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást. Hódmezővásárhely polgármestere Dobrev Klára ellen indult a második fordulóban, a DK miniszterelnök-jelöltjére 283 677-en szavaztak. Szombaton rekordrészvétellel zárult le az ellenzéki előválasztás második fordulója összesen 662 016 adták le szavazatukat.  

Dobrev Klára gratulált

Nemsokkal 20 óra után Dobrev Klára elismerte vereségét és gratulált Márki-Zay Péternek. A DK európai parlamenti képviselője azt mondta, innentől kezdve már nem ellenfélként, hanem csapattársként tekintenek egymásra. Egy cél vezérli őket, hogy legyőzzék Orbán Viktort és rendszerét.

“Az este vesztese Orbán Viktor”

Karácsony Gergely Márki-Zay Péter eredményváróján, az Anker közben beszélt. Szerint győztek, tízmillió magyar győzelme ez. Szerinte egyetlen vesztese volt az estének, őt Orbán Viktornak hívják. A főpolgármester szerint ez a szelídség és a hazaszeretet forradalma. “A szavazók elmondták, hogy más ellenzéket akarnak, ami képes az együttműködésre, megköt minden jó kompromisszumot, de nem köt meg rosszakat. Szerinte ezzel véget lehet vetni az elmúlt harminc év polgárháborújának”.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Hódmezővásárhelyen született

Márki-Zay Péter 1972-ben született Hódmezővásárhelyen egy háromgyermekes családban nevelkedett. Édesanyja vegyész, édesapja fizikatanár volt. Felesége fizikus, bába, hét közös gyermekük született. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szülésznőként dolgozott fizikus felesége

Márki-Zay Felícia,  hatodik gyermeke születése után tanulta ki a szülésznői szakmát Kanadában és szülésznőként dolgozott külföldön. Márki-Zay Péter a napokban azt nyilatkozta, hogy felesége szülésznői hivatását azért kellett feladnia, mert az ő politikai szerepvállalása miatt állandóan vegzálták.

Asztalosként dolgozik

„Nem lehetett folytatni a szakmáját, úgyhogy azóta a feleségem most asztalos. Ez egy nagyon szép és alkotó szakma, és legfőképpen valószínűleg nem jelentgetik föl minden egyes szekrény után” – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

Iskolái

1990 és 93 között a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán marketing szakot, 93 és 96 között a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdasági mesterszakot végzett, 1997 és 2001 között a Budapesti Műszaki Főiskolán villamosmérnökként végzett. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen gazdaságtörténetet hallgatott, majd 2006-ban doktorált, s ezzel PhD fokozatot szerzett.

Kanadába költözött családjával

1996 és 2004 között a Démásznál, majd a Kontavill-Legrandnál dolgozott közgazdász és marketingmenedzseri pozícióban. 2004-ben feleségével és akkor még öt gyermekével Kanadába költözött. Néhány hónapig házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál, majd marketingesként a CARQUEST Products, Inc. autóalkatrész-kereskedő cég kanadai részlegénél kapott állást.

Amerikai karrier

Mintegy két és fél év után az Egyesült Államokba költözött. 2008-tól 2009-ig az amerikai Eastern Indiana Regional Workforce Board regionális gazdaságfejlesztési és a munkaügyi szervezet felügyelőbizottsági tagja volt. Ötévnyi külföldi tartózkodás után, 2007-ben költözött haza.

A Szegedi Egyetemen is tanított

Hazaérkezése után a szegedi áramszolgáltatónál dolgozott. 2014-ig a Szegedi Tudományegyetemen a nonprofit és üzleti marketing tárgyakat tanította. Angolul, németül és franciául felsőfokon beszél.

Legyőzte a Fideszt

2018-ban az ellenzéki pártok támogatásával, függetlenként elindult a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson. Miután a helyi sajtóban nem kapott megszólalási lehetőséget, és több esetben rendezvényeinek sem biztosítottak helyszínt, független kampányát elsősorban a Facebookon és szórólapokkal folytatta. A polgármesterválasztást 57,49%-kal megnyerte Lázár János párttársával szemben.

Másodszor is nyert

A 2019-es önkormányzati választásokon megvédte polgármesteri címét, az ellenzék támogatásával. Hódmezővásárhelyen, az 58 darab meghirdetett ígéretéből 43 teljes mértékben megvalósult, 7 megvalósítása pedig folyamatban van.

Karácsony Gergely visszalépett

A szeptember 18. és 28. között megrendezett első fordulóban miniszterelnök-jelöltként 125 944 szavazatot, vagyis 20,43%-ot szerzett, ezzel harmadik helyezett lett. Sokáig ment az egyezkedés, hogy ő vagy a második helyen végzett Karácsony Gergely lépjen-e vissza, végül Budapest főpolgármestere jelentette be, hogy befejezi a miniszterelnök-jelölti kampányát. Támogatóit pedig arra kérte, hogy szavazzanak Márki-Zay Péterre. A Momentum is a hódmezővásárhelyi polgármestert támogatta a második fordulóban.

Beálltak mögé a polgármesterek

Márki-Zay Pétert több polgármester támogatta. Többek közt Botka László, Gémesi György és Matkovics Ilona, első embere is.

Kiemelt kép: