Továbbra is letartóztatásban marad az a férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte az édesapját, Szilágyi István színművészt. A vádirat szerint a férfi 2020. május 3-án reggel egy kalapáccsal verte agyon az időskorú, gyenge édesapját, akit még akkor is bántalmazott, amikor az már a földre került.

Saját fia támadt rá

Korábban a BudapestKörnyéke is beszámolt róla, hogy az ország Lópici Gáspárját május 3-án, vasárnap reggel holtan találták a saját otthonában. A nyomozók kiderítették, hogy Szilágyi Istvánra a saját fia támadt rá, aki ugyan már korábban is bántalmazta az édesapját, a végzetes napon mégsem állt le, még az anyja könyörgésére sem, és egy kalapáccsal halálos ütést mért az apja fejére.

Börtönbe vitték a színművész fiát

Miután a hatóságok a vizsgálódások során megállapították az elhunyt színész fiáról, hogy nem ön- és közveszélyes, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai részlegébe szállították át a férfit. Akkor egy szakértő úgy nyilatkozott a Blikknek, hogy: „furcsán hangzik, de a rabnak most olyan, mintha „hazamenne”, hiszen ismeri a büntetés-végrehajtási intézetet, az ottani szabályokat, tisztában van a hierarchikus helyzettel, így könnyebben alkalmazkodik majd.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Komoly büntetésre számíthat

A Fővárosi Törvényszék a csütörtöki közleményében hangsúlyozza, ha beigazolódik, hogy a férfi követte el a gyilkosságot, akkor  „bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés” bűntette is megállapítható, így a férfi akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható.

Meghosszabbították letartóztatását

Az ügyészség indítványozta, hogy a szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélye miatt hosszabbítsák meg a férfi letartóztatását két hónappal, és ezt a bíróság helyben hagyta, vagyis Szilágyi István fia marad továbbra is a rácsok mögött.

Semmiképp sem akarták szabadlábon engedni

Az ügyészség azért indítványozta a férfi letartóztatásának meghosszabbítását, mert megállapították, hogy a gyanúsított élete rendezetlen, pszichiátriai, gyógyszeres kezelésben részesül és a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú. A körülményeket összevetve az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a gyanúsított veszélyt jelenthet a társadalomra, valamint a büntetés elől elrejtőzne vagy megszökne.

A Szilágyi István tragédiájával kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod el.

Más bűnei is voltak

Arra is kitért a vád, hogy a férfi büntetett előéletű, és folyik ellene más büntetőeljárás is. A gyanúsított egy másik alkalommal szintén az apja ellen fordult, és ezért súlyos testi sértés bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A férfi egyébként a próbaidő alatt követte el a gyilkosságot, ezzel súlyosbítva az ügyet.

Döntött a bíróság

A bíróság az ügyészségi indítvány alapján úgy határozott, hogy a bűnismétlés veszélye igenis komoly, közeli és reális feltételezés. Ezért a Budai Központi Kerületi Bíróság március 15-ig meghosszabbította a gyanúsított letartóztatását. A végzés végleges.

Kiderült, más is van Szilágyi fiának a rovásán

– Úgy tudom, négy éve feljelentett valakit azért, mert állítása szerint az illető ellopott a házából egy kamerát. Péter az egyik ismerősét is belerángatta az ügybe, megkérte, hogy tanúskodjon mellette. Ám nemrég kiderült, a története nem volt igaz. Hamis vád miatt most utána nyomoznak – mondta Blikknek a férfi egyik ismerőse.

Kiemelt kép: Szilágyi István