Hiába az egyik legnépszerűbb ellenzéki párt és a hazai televíziózás egyik legismertebb arca, Kálmán Olga másodszor sem tudott választást nyerni. Budapest 4-es számú választókerületében a párbeszédes Tordai Bence toronymagasan nyert vele szemben. Bár Karácsony Gergellyel szemben is megbukott, nem kell végleg leszámolnia a tévé világával, egy esetleg kormányváltás után kedvelői szívesen látnák őt a közmédia élén.

Itt nyerni tud az ellenzék

A Budapest 2. és a 3. kerületének jelentős részeit magában foglaló 4-es számú választókerületben 94 ezren élnek. Köztük sok idős lakó, több mint 27 ezer ember. 2018-ban a fideszes Varga Mihály nyerte el az országgyűlési képviselőséget 41,8 százalékkal, tehát ellenzéki szempontból ez a körzet nyerhetőnek számít. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyágyút eresztettek a körzetre

A négygyermekes, Pesthidegkúton élő Tordai Bence igazi fenegyerek az ellenzéki politikusok között. Parlamenti akcióival rendre borsot tör a kormánypárti képviselők orra alá, Kövér László házelnök rendszeresen meg is bünteti. Idén márciusban 8,2 millió forintra bírságolta, amiért Tordai Bence a mobiljával azt akarta felvenni, hogy a fideszes Varga Mihály miként reagál arra, hogy a Párbeszéd szerint a kormány 9,3 milliárd forintot vont el a 2. és 3. kerületi szakrendelőktől. Máskor letegezte a miniszterelnököt felszólalás közben, de rendőrségi eljárásokat is vállalt például azzal, hogy molinót feszített ki a Lánchídra „Viktor, én is magyar vagyok, de nem fideszes!” felirattal.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

A DK legismertebb arca lett a tévés

Kálmán Olga nem számít rutinos politikusnak, de televíziós múltja miatt a DK egyik legismertebb arca. Az egykori televíziós újságíró jelenleg a főpolgármester egyik helyettesének, Gy. Németh Erzsébetnek a főtanácsadója, valamint a DK elnökségének tagja. Első politikai megmérettetése a 2019-es budapesti előválasztás volt, ahol Karácsony Gergely ellen indult.

Nem tudta szavazatokra váltani a népszerűséget

Amennyire népszerű tévés volt, olyan kevéssé szerencsés a politikában Kálmán Olga. Tordai Bencére (Párbeszéd, MSZP, LMP, Momentum) dupla annyian szavaztak, mint rá az ellenzéki előválasztáson Budapest 4-es számú választókerültében. Míg előbbi 67%-kal nyert, az egykori újságírónak (akit a DK mellett a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Liberálisok támogattak) 32,9%-kal kellett beérnie. Ez 3425 szavazatot jelentett. Bár Kálmán Olga kitart a politikai karrier mellett és továbbsegíti Dobrev Klárát a jelöltségi kampányban, az interneten népszerű az a vélemény, hogy a kormányváltás után alkalmas lenne a közmédia élére, kedvelői mindenesetre szívesen látnák a poszton.

Kiállt az akadálymentes közlekedésért

A tömegközlekedési megállók akadálymentesítése is Kálmán Olga egyik kampánytémája volt. Így a békásmegyeri HÉV peron ügye, az uniós újjáépítési alapból itt is alacsonypadlós szerelvények járhatnának. “Ha az Orbán-kormány nem járná folyamatosan a pávatáncot. Persze, nyilván egyszerűbb évtizedekre hitellel eladósítani az országot, mint betartani az uniós értékrend szabályait. Legalább is Orbán szerint. De ennek is véget fog vetni a Dobrev-kormány!” – írta a Facebookon Kálmán Olga.

Sportszerűségből jeles

Kálmán Olga szinte azonnal gratulált ellenfelének. “Gratulálok Tordai Bencének! Tavasszal meg fogjuk mutatni, hogy a Fidesz legyőzhető, a NER lebontható” – üzente a Facebookon, amire a párbeszédes politikus is reagált. “Köszönöm! Neked és a csapatodnak is jár az elismerés: nagy munkát végeztetek, méltó versenyt folytattunk, és mostantól közösen dolgozunk a Fidesz-rezsim lebontásáért!” – írta válaszul Kálmán Olgának Tordai Bence.

Még együtt is kampányoltak

Az előválasztás hajrájában együtt zárták a napot a Széll Kálmán téren – Forrás: Tordai Bence Facebook-oldala

Karácsony Gergellyel szemben már megbukott

2019 júniusában Dobrev Klára rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be – még a DK európai parlamenti képviselőjeként -, hogy a Budapest vezetéséért folytatott előválasztási küzdelemben Kálmán Olgát indítják. Ez akkor Karácsony Gergely zuglói polgármestert is meglepte. “Azt eddig is tudtam, hogy lesz a DK-nak jelöltje, csak azt hittem, az én leszek” – reagált akkor a Facebookon, majd hozzátette, ilyen a politika, nagyon örül Kálmán Olga indulásának és “alig várja már a vitákat”.

Ismeri a város problémáit

Kálmán Olga még a főpolgármesterségi jelöltségért folyó versenyben azt mondta, elsősorban budapesti jelöltnek tekinti magát, akit a DK támogat, és reménykedik a többi ellenzéki párt támogatásának elnyerésében. Arról is beszélt, hogy Budapesten élő emberként ismeri a város problémáit, évtizedek óta a közélettel foglalkozik, így a politikai és gazdasági ügyekre is rálátása van.

Nem ment el az eredményhirdetésre

Az első ellenzéki előválasztás volt a 2019-es budapesti. Több mint 68 ezer fővárosi szavazott akkor. Végül Karácsony Gergely a szavazatok 49 százalékát kapta –  33 ezer 356 voksot -, míg Kálmán Olga 37 százalékot (ez kicsivel több mint 25 ezer szavazat volt). A legkevesebbet a harmadik jelölt, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor kapta, 9792 voksot. Kálmán Olga nem vett részt az eredményhirdetésen.

Tordai Bence ellenfele nem Varga Mihály lesz?

Varga Mihály helyett 2022-ben várhatóan Gór Csabát indítja a kormánypárt Budapest 4-es számú választókerületében az országgyűlési képviselőségért. Az ügyvéd 2020 októbere óta itt a Fidesz választókerületi elnöke, egyébként Budapest 9-es számú választókerületének (Pasarét, Nyék és Kurucles) önkormányzati képviselője is. A Fővárosi Vízművek Zrt. igazgatósági tagja is volt öt évig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: Youtube/HírTv