Ma kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. Egész héten rengeteg kiváló program várja nem csak a katolikusokat. A világesemény záró szentmiséjét jövő vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

200 ezren már regisztráltak

A különböző programokra összesen több mint 200 ezren regisztráltak, de a legfontosabb eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A legnagyobb esemény a záró szentmise lesz jövő vasárnap, amelyet Ferenc pápa fog vezetni, arra több mint 75 ezer hívő regisztrált, és több csoport jelezte, hogy regisztráció nélkül jön el a misére. Itt az esemény weboldala a programokkal, közlekedési lehetőségekkel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy évet csúszott az esemény

Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mit jelent az, hogy eucharisztikus kongresszus?

Az eucharisztia görög szó, jelentése az a szertartás, mellyel Krisztus az utolsó vacsorán elmondott szavait és tetteit ismétlik meg liturgikusan rögzített módon. A katolikusok a szertartás során megszentelt kenyeret és a bort az oltáriszentségnek tekintik, mely magával a szentmisével jön létre. Ekkor a kenyér és bor átlényegül, azaz Krisztus testének és vérének lényegévé változik. Ez a szentmise egyik legfontosabb pillanata.

Készül a helyszín a Hősök terén

Forrás: iec2020.hu

Krisztus jelen van

Az eucharisztikus kongresszusok célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének, lényegében annak a tudatnak az elmélyítése, hogy az oltáriszentséggel maga Krisztus van jelen, és egyesíti vele a hívők lelkét. Az első eucharisztikus kongresszust 1881-ben tartották a franciaországi Lille-ben, azóta 3-5 évenként, átlagosan négy évenként rendezik meg az eseményt – a legutolsót 2016-ban a Fülöp-szigeteken tartották.

Kiváló programok

A rendezvény nyitónapján színvonalas programok lesznek. A Budapesti Szent István téren 10 órától tart a kirakodóvásár és áll a műsoroknak helyt adó színpad. A Hősök terén 15 órakor kezdődik a nyitóműsor, kulturális-zenei programokkal, fellép többek között a kongresszusra alakult 800 tagú kórus és Baritz Gergő énekes, Lackfi János költő. 16 órától kezdődik ugyancsak a hősök terén a megnyitó szentmise, melyet Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák elnöke celebrál. A nyitómise különlegessége több, mint ezer gyerek közös elsőáldozása lesz.

Mikor érkezik Ferenc pápa?

A római katolikus egyházfő a kongresszus zárónapján, szeptember 12-én, vasárnap celebrálja majd a zárómisét, az úgynevezett statio orbist. Azt jelezve, hogy a szentmise végén innen adják tovább a következő stációnak, állomásnak, a következő városnak a rendezés „stafétabotját”. A kongresszusnak 2024-ben az ecuadori Quito ad majd helyt. Ferenc pápa budapesti látogatása kongresszusi részvétel lesz, nem országlátogatás – az egyházfő ennek megfelelően nem vesz majd részt komoly diplomáciai eseményeken, bár Orbán Viktor miniszterelnökkel várhatóan találkozik.

Erős üzenet

Erdő Péter, bíboros szólt arról is: Ferenc pápa részvételének a záró szentmisén, a statio orbison nagyon erős jelképes üzenete van. Az úgynevezett statiós miséknek régen, például Róma városában az volt a szerepük, hogy bizonyos kiemelt napokon a város templomaiban nem tartottak szentmisét. Csak egy mise volt, amelyet a város püspöke mutatott be, az egész papság és minden hívő azon vett részt. Ezzel fejezték ki, hogy “Krisztus asztala körül valamennyien egyetlen közösséget alkotunk” – magyarázta.

Pozitív érdeklődés

A bíboros kiemelte: nemcsak a katolikusok figyelmét keltette fel a találkozó, az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy Magyarországon és a környező országokban is “van egy pozitív, ökumenikus érdeklődés” a kongresszus iránt. A többi felekezet nem a hitbéli különbséget nézi, hanem azt, hogy “egy nagy keresztény találkozóra van” alkalom Budapesten. Megjegyezte: a keleti keresztényekkel ráadásul “az eucharisztia tekintetében egyetértünk, tehát közös a hitünk”, így “valódi alapja van a közös ünneplésének”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így alakul át a Hősök tere

Kiemelt kép: Ferenc pápa – Forrás: Vatikán