Ma kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. Egész héten rengeteg kiváló program várja nem csak a katolikusokat. A világesemény záró szentmiséjét jövő vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

200 ezren már regisztráltak

A különböző programokra összesen több mint 200 ezren regisztráltak, de a legfontosabb eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A legnagyobb esemény a záró szentmise lesz jövő vasárnap, amelyet Ferenc pápa fog vezetni, arra több mint 75 ezer hívő regisztrált, és több csoport jelezte, hogy regisztráció nélkül jön el a misére. Itt az esemény weboldala a programokkal, közlekedési lehetőségekkel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy évet csúszott az esemény

Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

Hoppá! Magyarország 15. legolvasottabb weboldala lett a BudaPestkörnyéke.hu. Az auditált DKT/Gemius mérés szerint pedig a 11. legnépszerűbb hírportál lett az országban. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 

Mit jelent az, hogy eucharisztikus kongresszus?

Az eucharisztia görög szó, jelentése az a szertartás, mellyel Krisztus az utolsó vacsorán elmondott szavait és tetteit ismétlik meg liturgikusan rögzített módon. A katolikusok a szertartás során megszentelt kenyeret és a bort az oltáriszentségnek tekintik, mely magával a szentmisével jön létre. Ekkor a kenyér és bor átlényegül, azaz Krisztus testének és vérének lényegévé változik. Ez a szentmise egyik legfontosabb pillanata.

Készül a helyszín a Hősök terén

Forrás: iec2020.hu

Krisztus jelen van

Az eucharisztikus kongresszusok célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének, lényegében annak a tudatnak az elmélyítése, hogy az oltáriszentséggel maga Krisztus van jelen, és egyesíti vele a hívők lelkét. Az első eucharisztikus kongresszust 1881-ben tartották a franciaországi Lille-ben, azóta 3-5 évenként, átlagosan négy évenként rendezik meg az eseményt – a legutolsót 2016-ban a Fülöp-szigeteken tartották.

Kiváló programok

A rendezvény nyitónapján színvonalas programok lesznek. A Budapesti Szent István téren 10 órától tart a kirakodóvásár és áll a műsoroknak helyt adó színpad. A Hősök terén 15 órakor kezdődik a nyitóműsor, kulturális-zenei programokkal, fellép többek között a kongresszusra alakult 800 tagú kórus és Baritz Gergő énekes, Lackfi János költő. 16 órától kezdődik ugyancsak a hősök terén a megnyitó szentmise, melyet Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák elnöke celebrál. A nyitómise különlegessége több, mint ezer gyerek közös elsőáldozása lesz.

Mikor érkezik Ferenc pápa?

A római katolikus egyházfő a kongresszus zárónapján, szeptember 12-én, vasárnap celebrálja majd a zárómisét, az úgynevezett statio orbist. Azt jelezve, hogy a szentmise végén innen adják tovább a következő stációnak, állomásnak, a következő városnak a rendezés „stafétabotját”. A kongresszusnak 2024-ben az ecuadori Quito ad majd helyt. Ferenc pápa budapesti látogatása kongresszusi részvétel lesz, nem országlátogatás – az egyházfő ennek megfelelően nem vesz majd részt komoly diplomáciai eseményeken, bár Orbán Viktor miniszterelnökkel várhatóan találkozik.

Erős üzenet

Erdő Péter, bíboros szólt arról is: Ferenc pápa részvételének a záró szentmisén, a statio orbison nagyon erős jelképes üzenete van. Az úgynevezett statiós miséknek régen, például Róma városában az volt a szerepük, hogy bizonyos kiemelt napokon a város templomaiban nem tartottak szentmisét. Csak egy mise volt, amelyet a város püspöke mutatott be, az egész papság és minden hívő azon vett részt. Ezzel fejezték ki, hogy “Krisztus asztala körül valamennyien egyetlen közösséget alkotunk” – magyarázta.

Pozitív érdeklődés

A bíboros kiemelte: nemcsak a katolikusok figyelmét keltette fel a találkozó, az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy Magyarországon és a környező országokban is “van egy pozitív, ökumenikus érdeklődés” a kongresszus iránt. A többi felekezet nem a hitbéli különbséget nézi, hanem azt, hogy “egy nagy keresztény találkozóra van” alkalom Budapesten. Megjegyezte: a keleti keresztényekkel ráadásul “az eucharisztia tekintetében egyetértünk, tehát közös a hitünk”, így “valódi alapja van a közös ünneplésének”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így alakul át a Hősök tere

Kiemelt kép: Ferenc pápa – Forrás: Vatikán