Egyre többször teszik fel mind a lakásvásárlás, mind az eladás előtt állók a címben szereplő kérdést. Egy rosszul időzített értékesítés vagy vásárlás ugyanis százezreket, de akár milliókat is jelenthet a gyorsan változó piacon.

Gyere hozzánk hirdetésszervezőnek és vidd el minden hónapban a kimagasló jutalékod! A részletekért kattints ide!

A Portfolió által megkérdezett szakértők az árváltozással kapcsolatban a fővárosi új építésű lakások esetében látják legkisebb esélyét a lassulásnak.

Tízből hat szakértő mondja azt, hogy a következő félév során legalább 5 százalékkal mennek még feljebb az árak, ami éves szinten továbbra is kétszámjegyű, 10 százalék feletti drágulást jelent.

Bár a tranzakciók száma a válság mélypontja óta folyamatosan emelkedik, most a megkérdezettek fele arra számít, hogy sem Budapesten, sem az agglomerációban nem lesz érdemi forgalombővülés, vagyis idén is országosan 160-170 ezer között lehet az évente eladott lakásszám. Ennek ellenére a CSOK változásai miatt egyes szegmensekben emelkedhet az adásvételek száma.

A következő 6 hónap második felében inkább a nagyobb (legalább 60 négyzetméteres) alapterületű ingatlanok iránt élénkülhet a kereslet, elsősorban a többgyermekes családok kedvezményeinek kibővítése miatt.

Az árnövekedés azonban vélhetőleg mérsékeltebb lesz majd, mint a keresletnövekedés üteme, hiszen a CSOK bővítése túlnyomórészt államilag támogatott, de végső soron visszafizetendő hitelek formájában jelenik meg.

A többgyermekes családok kereslete pedig leginkább azokra a nagyobb alapterületű használt ingatlanokra koncentrálódhat, amelyeknek az értékesítése eddig is nehezebb volt.” – mondta eBalogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a gazdasági portálnak.

Kiemelt kép: Lakópark Biatorbágyon – Fotó: BPK