Ugyan pontosan nem lehet megmondani, hogy egy autógumi meddig használható biztonságosan, miután több tényező is befolyásolja az életciklusukat. Egyesek nyugodtan közlekednek akár egy 7 éves garnitúrával is, míg másoknak csak a vadonatúj abroncsok felelnek meg. Az igazság valahol a kettő között lesz – cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Mely tényezők befolyásolják az autógumik élettartamát?

Számos olyan dolog létezik, amelyek megrövidítik a gumiabroncsok tartós használatát. A legfontosabb tényezők között lehet említeni:

 • A gumi élettartama
 • Sérülések, kopások
 • Éghajlati körülmények (szélsőséges hőmérséklet, erős nap- és ózonsugárzás, eső/jég/hó)
 • Útviszonyok (kátyúk, élesebb tárgyak, fekvőrendőrök)
 • Vezetési szokások (gyakori gyorshajtás, hirtelen fékezés és elindulás)
 • Helytelen használat (rossz évszaknak megfelelő szett használata, abroncsok felcserélése)

Milyen jelek utalnak arra, hogy cserélni kell az abroncsokat?

Bizonyos előre utaló jelek figyelmeztethetik a jármű tulajdonosát, hogy érdemes lecserélni az autógumikat. Mezey Tamás, az Autógumi Pláza egyik tulajdonosa azt javasolja, hogy legalább havonta ellenőrizzük az abroncsok állapotát. Így még időben ki tudjuk szűrni a kisebb problémákat, mielőtt nagyobb gondot okoznának. Erősen ajánlott lecserélni a gumikat, ha:

 • Túlzottan kopott a futófelület (a kritikus profilmélység törvényi előírás szerint 1,6 mm, de a szakemberek szerint 3mm alatt már érdemes cserélni)
 • Megsérült az abroncs oldalfala
 • Deformált vagy károsodott a gumi pereme (kerékre fekvő része)
 • 6 mm-nél nagyobb lyuk található az abroncs felületén

Mikor jött el az ideje új gumiabroncsokat beszerezni?

Mindenekelőtt azt érdemes tudni, hogy szakmailag 2 féle új abroncsot különböztetünk meg:

 • A gumiabroncs – frissen gyártott: 3 éves korig
 • Új: 5 éves korig. Ez azt jelenti, hogy egy legfeljebb 5 éven át szakszerűen tárolt autógumi megfelel egy új abroncs specifikációinak, és nem veszít a felhasználhatóságából.

Vagyis egy megfelelően tárolt 4-5 éves új gumi nem igazán különbözik egy friss gyártású abroncstól. Ha megfelelő állapotban vannak és nincsenek rajtuk szemmel látható károsodások, nem szükséges új garnitúráért rohanni a boltba. Fontos azonban tudni, hogy idővel minden gumi elöregedik még szakszerű tárolás és rendszeres karbantartás mellett is.

Az autógumi várható élettartama megközelítőleg 10 év, utána viszont már ne használjuk őket! Ugyanez vonatkozik azokra a gumikra is, amelyeket 8 évig használaton kívül voltak (még vadonatúj szett esetén is). A gyártás idejét az abroncson feltüntetett DOT szám mutatja – az utolsó négy számjegyből az első kettő jelzi az előállítás évének adott hetét, míg a második kettő az évet. Ezen felül érdemes legalább 5 évente szakértővel bevizsgáltatni az autógumikat, hogy biztosan megfelelő állapotban vannak-e.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.