Idén lesz 80 éves Medgyessy Péter volt miniszterelnök. Köszöni szépen jól van, rendszeresen úszik és a zakóját is be tudja gombolni. A Gyurcsány Ferenc által megpuccsolt, korábbi miniszterelnök most bevallotta, egykor tényleg szerelmi kapcsolata volt Apró Piroskával, Gyurcsány Ferenc jelenlegi anyósával, vagy ha úgy tetszik: Dobrev Klára édesanyjával.

Győzött, aztán megbuktatták

Medgyessy Péter eddig az egyetlen miniszterelnök, aki legyőzte Orbán Viktort, igaz nem sokkal később a saját pártja, az MSZP kihátrált mögüle és megbukott, majd Gyurcsány Ferenc lett a miniszterelnök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tényleg viszonya volt Dobrev Klára édesanyjával

Az idén 80 éves Medgyessy egy friss interjúban megerősítette azt a városi legendát, amely arról szólt, hogy egykor kavart az őt megbuktató Gyurcsány Ferenc későbbi anyósával. Az volt miniszterelnök szerint egy rövid ideig valóban jártak, „de ez a fiatalság, bolondság kategóriába tartozik” – mondta a Magyar Hangnak, amit a Telex szemlézett. Medgyessy azt is elmondta, hogy nem Apró Piroska javasolta Gyurcsányt a kormányába, hanem ment a saját feje után, ahogy szokott.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ébernek kell lenni

Szóba került az is, hogy Medgyessy nem volt szavazni az előválasztáson, egy esetleges győzelem esetén pedig azt tanácsolná Márki-Zay Péternek, hogy ha nincs mögötte frakció, nehéz dolga lesz. „Folyamatosan egyeztetnie kell a frakciókkal, és ébernek kell lennie. Ehhez pedig innovációra van szükség” – mondta.

Elszúrta

Mindez amiatt is érdekes, mert Medgyessy az interjú korábbi részében azt mondta, hogy ő ott szúrta el, hogy „talán” nem egyeztetett eleget az „elvileg” mögötte felsorakozó frakciókkal, és nem tulajdonított jelentőséget a háta mögött történő szervezkedésnek. Szerinte ő a kormányzással foglalkozott, ez pedig baj volt egy koalíciós kormányzás esetében.

Rendszeresen úszik

A 80 születésnapját ősszel ünneplő egykori miniszterelnök azt is elmondta, hogy fizikailag és szellemileg is rendben van. „Rendszeresen úszom, sportolok, ezen a téren nincs okom panaszra, még a zakómat is gond nélkül be tudom gombolni, és ezt nem mindenki mondhatja el magáról. A pandémia miatt ugyanakkor nem tudok annyira aktív lenni, mint amennyire szeretnék, a személyes kapcsolattartás visszaszorult, az online térben pedig nem érzem annyira otthonosnak magam.” – mondta Medgyessy Péter.

Már nem hívja őt Szijjártó Péter

A korábbi miniszerelnök arról is beszélt, hogy a jelenlegi kormányban már nem kíváncsiak a tanácsaira. Hét-nyolc éve hívta utoljára Szijjártó Péter, akit ő egyébként egy okos, értelmes embernek tart. „Kikérte a véleményem Kínával, illetve az Egyesült Államokkal kapcsolatban. Volt olyan tanácsom is, amit megfogadott” – mondta Medgyessy.

Jó ötlet volt a keleti nyitás

Szerinte jó ötlet volt a Fidesztől a keleti nyitás politikája, azonban sok hibát elkövettek, például azt, hogy Indiával nem építettek kapcsolatot. A másik, hogy bár „a Fudan ide csábítása nagyszerű gondolat”, „óriási baj, hogy ezt erőből akarták lenyomni mindenki torkán”. Medgyessy szerint az ügy kínos Peking felé is, Orbánék pedig nem értették meg a kínai gondolkodást.

Váltásra van szükség ennyi idő után

Medgyessy végül azzal zárta az interjút, hogy bízik a kormányváltásban, mert időnként még akkor is szükség van a váltásra, ha a kormány jól végezné vagy végezte volna a dolgát.

Medgyessy Péter

Medgyessy Péter 1942-ben született, 2002-2004-ben Magyarország miniszterelnöke volt. A 2002-es választásokon legyőzte Orbán Viktort, két évvel később lényegében megbuktatták és Gyurcsány Ferenc lett a miniszterelnök.

Apró Piroska

Apró Piroska 1947-ben született, Dobrev Klára, vagyis Gyurcsány Ferenc feleségének az édesanyja. Legtöbbször a szemlőhegyi villájuk miatt támadják az Apro családot. Erről legutóbb Havas Henrik beszélt részletesen egy videóban, szerinte el kellene költözniük onnan. Apró Piroska édesapja a kommunizmusban az Országgyűlés elnöke, az állampárt vezetőségének tagja volt. Apró Piroska férje a bolgár származású Dobrev Péter (Petar Dobrev) volt, aki 2002-ben hunyt el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Medgyessy Péter és Apró Piroska – BPK-montázs