35 milliárd forint plusz pénzt ad a kormány az új budapesti atlétikai stadionra. A sportág jövő évi világbajnokságára épülő aréna összköltsége így már meghaladja a 238 milliárd forintot. A kormány nemzetközi szerződési kötelezettséggel indokolta a döntést.

Újabb stadion a fővárosban

Budapest 2018 decemberében nyerte meg a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázatban szerepelt egy a Duna-part mellett, Ferencváros déli részén, illetve Észak-Csepelen felépítendő atlétikai központ is. A vb-re egy 40 ezres stadion készül el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beemelési munkálatok

A kivitelező csapat tavaly nyáron kezdte meg az acél tetőszerkezeti elemek beemelési munkálatait, az utolsó elemet pedig december 1-jén helyezték el. Erről a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt. Egy darab tetőszerkezeti elem súlya 100 tonna.  

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyémánt alakú acélelem

A szakemberek által beemelt gyémánt alakú acél elemből összesen 48 darab került a helyére, a létesítmény ezzel nyerte el végleges formáját. 

Épül és szépül a stadion

Fotó: Magyar Építők

Folytatódó beruházások

A válság miatt 861 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását tervezi a kormány. 117 kiemelt beruházást vizsgáltak felül, és a napokban tették közzé, melyek azok a munkálatok, amik biztosan nem állnak le, sőt, még több pénzt is szánnak a megvalósításukra.

A legnagyobb tétel

A legnagyobb tétel az új Nemzeti Atlétikai Központ, amire a Budapesten rendezendő 2023-as atlétikai világbajnokság miatt van szükség. Az új atlétikai stadionra, a gyalogos és a kerékpáros hídra, illetve a kapcsolódó egyéb létesítményekre és az infrastruktúra eredetileg 203,5 milliárdot szánt a kormány. Erről még két éve döntöttek.

Megtoldották a pénzt

Ezt az összeget most 35 milliárddal toldották meg, így a beruházás összköltsége 238 milliárd forint lesz. Legalábbis jelen állás szerint.

Ferencvárosi sportpark

Szintén jelentősen drágul egy másik sportcélú beruházás, a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, aminek részeként szabadtéri atlétikai edzőpályák és egyéb létesítmények épülnek. Erre 24,5 milliárdot különített el korábban a kormány, az új határozat azonban 31,1 milliárdra növelte a rendelkezésre álló forrást. Ez a beruházás is kapcsolódik a 2023-as budapesti vb-hez.

Erre is jut pénz

A nyíregyházi futballstadion csak 4 milliárddal kerül majd többe, mint amennyivel eredetileg számoltak, a keret 23,9 milliárdra növekedett. A Budapesti Honvéd létesítményfejlesztési programjára 1,89 milliárd helyett 2,84 milliárd forintot ad a kormány 2023-ban. Tovább épül-szépül Kisvárda is: a helyi multifunkciós sportcsarnokra is talált plusz 600 milliót a kormány, így 6,9 milliárdra emelkedett a beruházás keretösszege. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Magyar Építők.