Többe fog kerülni az autópályadíj és a balatoni horgászjegy, de egy fővárosi temetés esetén is mélyebbena pénztárcánkba kell nyúlni. Emellett még tovább növekedhetnek az élelmiszerárak, s amolyan újévi „meglepetésként” az üzemanyagok árát is megemelte a MOL.

Még többe kerül, ha fel akarunk hatjtani az autópályára

A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet az idei 46 850 forintnál, a jövő évi éves megyei matricák ára pedig 5720 forint az idei 5450 forint után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így alakulnak a tarifák

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán közzétett díjtáblázat szerint jelentősebben nő a rövidebb időszakokra szóló jogosultságok ára. A személygépkocsik esetében (D1 díjkategória) a havi matrica ára 8900 forint lesz jövőre az eddigi 5210 forint után, a tíz napig érvényes matrica pedig 5500 forintra drágul az idei 3820 forintról.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Magasabbak lesznek a bírságok

Persze nem csak a matricák, de a büntetések is drágulnak. A díjköteles utak matrica nélküli használata esetén a D1 kategóriában például 60 napon belüli fizetésnél 18 750, azon túl 74 970 forintra nő a büntetés összege. Ez ebben az évben 16 220, illetve 64 850 forint volt. A kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak éves országos matrica utólagos megvásárlásával is.

A halfogás is többe kerül

A balatoni horgászjegyárakban 2023-ban 25-30 százalékos áremelkedés lenne indokolt, azonban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egy közvélemény-kutatást is alapul véve úgy döntött, hogy differenciáltan emeli az árakat – közölte a cég vezérigazgatója az MTI-vel pénteken.

Gyerekeknek ugyanannyi lesz

A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben növekednek. A parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16 százalékkal nőnek. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig változatlan marad – ismertette Szári Zsolt.

14 alatt nem kell csónakos jegy

Új jegytípus a csónakos horgászjegy, ami valamivel drágább, mint a parti jegyek. Kedvezmény a 65 év felettieknek, az ifjúsági, valamint a 14 év alatti gyermekek számára, hogy nekik nem kell megvenniük a csónakos jegyet ahhoz, hogy 1500 méteren belül tudjanak nem lajstromozott vízi járműből horgászni. (Arról, hogy melyik engedély mire jogosít, a társaság honlapja, a www.balatonihal.hu közöl további információkat.)

A töltés ára ugyancsak megugrik

Az elektromos autók töltése is jelentősen megdrágul. Mint a hvg.hu írja, 2023 elején módosítja regisztrált ügyfeleknek szóló díjszabását a Mobiliti. A 22 kW-os AC töltők esetében január 2-ától 145-ről 170-375 forintra emelkedik 1 kWh ára, a 25 kW-os DC töltőket használóknak pedig az eddigi 165 helyett 305 forintot kell majd fizetniük kWh-ként.

Durva számok

A legalább 40, legfeljebb 50 kW-os teljesítményű AC, illetve DC villámtöltők esetében 120-ról 140-240 forintra nő a percdíj, a legalább 70 kW-os AC-DC töltők percdíja 120-ról 265 forintra emelkedik. A legalább 100 kW-os DC-töltés percdíja 150-ről 415 forintra növekszik.

Eddig sem volt olcsó a temetés, s ez mostantól fokozottan igaz

A fővárosban drágább lesz a temetkezés is. Ez egységesen, 17 százalékkal emelkedik. Mivel a temetői díjak két tételből állnak össze – a hatósági árból, amit az önkormányzat szabályoz és a szabadpiaciból –, ezért a hatósági ár 17 százalékos emelése egy átlagos hamvasztásos temetés költségét összességében 4,57 százalékkal emeli, míg az átlagos koporsós temetését 7,83 százalékkal.

Drágább hitelezés

Január elsejétől 37 százalékra nő a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíj mutató, hitelkártyáknál ez 52 százalékos is lehet. Ezzel szemben megmarad a jelzáloghitelek kamatstopja, vagyis a törlesztőrészletek nem emelkedhetnek, ez a vállalkozási és a diákhitelekre is érvényes.

Horror-infláció az élelmiszereknél

Eddig csak a fix díjak emeléséről beszéltünk, azonban lesz még pár olyan dolog, ami még tovább fog drágulni az idei évben. Ráadásul a jegybank számításai szerint még erőteljesebb drágulás jöhet az idei évben, mint tavaly, az élelmiszerárak még tovább emelkedhetnek. Az általános infláció 20 százalék körül lehet, azonban az év végére várhatóan lefékeznek az árak, így „csak” 15 százalékos lesz ennek a mértéke. Az élelmiszerek közel harminc százalékkal kerülhetnek többe 2023-ban.

Ismét hozzászokhatunk a benzináremelkedéshez

További kellemetlen hír az autósoknak, hogy a mai naptól árat emelt a MOL. A 95-ös benzin literenként 642 forintra drágul, míg a gázolaj literenként 716 forintba kerül. Persze nem mindegy, hol tankolunk, ugyanis jelentős eltérések lehetnek a kutak közt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.)