Kétórásra rövidítené a 65 év feletti lakosokra vonatkozó vásárlási idősávot a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete amiatt, mert az elmúlt hetekben nagymértékben visszaesett élelmiszerforgalmazásban attól tartanak, hogy a láncoktól munkavállalók kerülnek utcára.

Már nem jellemző a rohamszerű vásárlás a járványhelyzet miatt, így délelőttönként sem valószínű, hogy tömeg alakulna ki a boltokban. Újra kell induljon a gazdaság, hogy a fizetőképes vásárlóerő visszatérhessen, ehhez a kereskedelmi vállalatoknak is át kell térni a rendes működésre – mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba elnök. Felhívta rá a figyelmet, hogy a multiláncok az utóbbi hetekben például a kereskedelmi adó kapcsán riogattak azzal, hogy százak kerülhetnek utcára.

Újabban pedig arról is hallani, hogy a béren kívüli juttatáson spórolnak a munkaadók, például akad olyan lánc, ahol a megemelt adókedvezmény ellenére negyedével csökkentik a Szép-kártyás juttatást, de olyan is van, ahol megkapják a dolgozók a néhány ezer forintos engedményt.

Az idősáv szűkítése mellett hétvégente azt tartanák optimálisnak, ha teljes nyitvatartással, idősáv nélkül működnének a boltok, amelyek így az idősek friss áru iránti vásárlási igényeit is teljesítenék, de a bolti forgalom kiegyensúlyozottabb lenne. A biztonság érdekében viszont legyen kötelező vásárláskor a maszkviselés, a megfelelő távolság biztosítása és a kézfertőtlenítés a bejáratnál.

Tudomásul kell venni, hogy minden a járványhelyzettől függ. Érthető volt a kormány óvatossága a háromórás idősáv kijelölésekor, akkoriban tömegek fordultak meg az élelmiszerüzletekben – mondta a felvetés kapcsán Vámos György.

Támogatjuk az idősáv szűkítését, illetve a hét végi vásárlási korlátozások feloldását, amely országosan könnyebbé tenné a kereskedelem egész napos működését, a munkavállalók kiegyensúlyozottabb beosztását – fogalmazott a főtitkár. Fontos, hogy az idősáv csak az alapcikkek üzleteiben érvényes, az eddig zárva lévő iparcikk-, ruha-, cipő-, műszaki boltok vidéken már korlátozás nélkül fogadhatnak vásárlókat.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI