Hatalommal való visszaélésről és megalázásról ír abban a nyílt levélben Ifj. Juhász István Kistarcsa alpolgármestere, amit Gémesi egykori aktivistájaként a hulladékbotrány egyik főszereplőjének, Gémesi Györgynek címzett. Szerinte nem a 116 település pénzét kellene vizsgálatra költeni, hanem meg kellene végre oldani a Zöld Híd Kft problémáit.

Az alpolgármester azzal kezdi a levelét, hogy „Tegnap Kistarcsa képviseletében érkeztem a „Zöld Híd” telephelyére, ahol olyan eseményeknek lettem tanúja, melyet eddigi pályafutásom alatt el sem tudtam volna képzelni.

Bár nem rendelkezem még annyi közszolgálatban eltöltött évvel, mint Ön, mégis az alatt a tíz év alatt, amit alpolgármesterként lassanként magam mögött tudhatok sem tapasztaltam olyan mértékű hatalommal való visszaélést, mint ezen a napon.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megalázás, fenyegetés, zsarolás

Ifj Juhász István a Zöld Híd Kft ügyében összehívott közgyűlésről azt írja, hogy „Több mint kilencvenen vettünk részt a közgyűlésen, ahol a javarészt nem kormánypárti polgármesterek két-három szavazat kivételével azt mondták, hogy nem támogatják az eredeti napirendi pontokat. Ezek a polgármesterek másról akarta ezen a napon szavazni. Nevezetesen, hogy ki vezesse továbbiakban a Társulást.

Ezután azonban ahelyett, hogy a szabályosan beterjesztett, új napirendről szavaztunk volna, Ön és Gyenes Szilárd több mint egy órára magukhoz ragadva a szót, a szabályokat kijátszva mégis előadták a leszavazott napirendi pontok tartalmát, napirend előtti felszólalásnak álcázva. Majd mikor ezt jeleztük, megkaptuk „ha nem tetszik, el lehet menni”. Ismerős? Gondolom sokaknak igen.

Ezek után meg lettünk alázva, fenyegetve, zsarolva, többszöri alkalommal is ebben az egy órában. Nem egyenrangú partnerek voltunk az Ön szemében, és ezt éreztük, láttuk többen is.

Mire befejezték a monológjuk, én úgy gondolom, aki gondolkozott is azon még előtte, hogy hogyan szavazzon, tudta mit kell majd tennie. Azonban Ön, felmérve a szinte teljes elutasítottságot, előre menekülve lemondott. Vagyis mégsem. Egy kicsit, talán.

Ugyanis a polgármesterek előterjesztésükben azonnali leváltást kértek, valamint új elnök megválasztását. Ön ezt megakadályozva, a demokratikus többség akaratát figyelmen kívül hagyva, egy kiskapun keresztül, hátizsákját felvéve távozott. Immár ügyvezető elnökként így újabb három hetet nyert az új elnök megválasztásáig. Előtte azért még közölte velünk, hogy ezt a három hetet mire is kívánja fordítani.”

Belső vizsgálat milliókért

A helyzet javítására? A pozitív változás előkészítésére? – Teszi fel a kérdést a nyílt levél írója, majd így folytatja: „ Nem! Ön a Zöld Híd pénzén belső vizsgálatot kíván indítani, hogy december elsején az új elnöknek már úgy tudja átadni a helyét, hogy szépen minden tisztára legyen egyengetve. Senki nem hibás semmiért. Helyesebben mindenki hibás, csak Ön és Gyenes Szilárd nem.

Önök erre kívánnak ismét milliókat elkölteni a társulás pénzéből, miközben ebből a pénzből sokkal komolyabb problémákat lehetne megoldani, mint önmaguk erőltetett tisztázása.”

Bizonytalanság

Az alpolgármester szerint: „Amennyiben valóban a 116 település lakóinak érdekét tartotta volna szem előtt, akkor hagyta volna, hogy a szavazás végigmenjen. Hagyta volna, hogy új elnököt válasszunk. És hagyta volna, hogy olyan objektív, a valós problémákat feltáró vizsgálat induljon, ami biztosítja a Zöld Híd több, mint 400 dolgozójának jövőjét, 116 település ellátásának biztonságát. Nem, ön újabb három hetet kért magának, mindenki mást pedig itt hagyva a bizonytalanságban még hetekig.”

Az egykori aktivista

„Kérem, mint valamikori aktivistája, hogy ne veszélyeztesse tovább 400 ember és az ellátás jövőjét, hanem ebben a kialkudott három hétben lássa el a szükséges, alap szintű feladatokat, és készítsen elő egy valóban demokratikus közgyűlést.

Valamint kérem, hogy amennyiben valóban számít önnek a sokat emlegetett 400 dolgozó és több százezer állampolgár, akkor bízza a társulási közgyűlésre egy valóban független, belső vizsgálat elrendelését, ami fel tudja tárni a gazdálkodási problémákat és javaslatot tud tenni a pozitív végkimenetelre.

Kérem ne a saját céljaira használja a megmaradt forrásainkat, hanem hagyja meg azokat a társulás és a cég megmentésére, hogy lehessen közös jövőnk.” –írta Gémesi Györgynek Kistarcsa alpolgármestere, Ifj. Juhász István.

Ha Gémesi György válaszol a nyílt levélre, közöljük.

Pénzügyi ellehetetlenítés

Ahogy itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is megírtuk a Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy leállítja az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt az NHKV-tól.

Vécsey László a térség országgyűlési képviselője a taggyűlést megelőzően hangsúlyozta: ki kell deríteni, hová lett az a pénz, amit a Zöld Híd “folyamatosan megkapott a működésére” az államtól és az önkormányzatoktól.

A Gémesi György vezette önkormányzati társulás hétfői közleménye szerint a Zöld Híd pénzügyi ellehetetlenítése egy tudatos, előre generált folyamat eredménye. Október végére világossá vált, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nem fog forrást biztosítani a működéshez, mert a számlánkat visszaküldték. A szolgáltatás azért állt le, mert az NHKV Zrt. egyoldalú döntései nyomán elfogytak az üzemeltetés feltételei – írták.

Október 31-én a katasztrófavédelem vette át a területen a szemétszállítás irányítását, majd az NHKV megvonta a Zöld Hídtól a szemétszállítási jogosítványt.

Kiemelt kép: Gémesi György és Ifj. Juhász István, illusztráció/BudaPestkörnyéke