Pocsék állapotban van a szentendrei mentőállomás, már a helyieknél is kiverte a biztosítékot, hogy mennyire méltatlan és megalázó körülmények között kell dolgozniuk azoknak, akik betegeknek segítenek, életeket mentenek. A helyi országgyűlési képviselő, Vitályos Eszter a kampányban ugyan beígérte a mentőállomás felújítását, mégsem történt lényegében semmi. A Szentendrén élő Imre Bence vállalkozó vette kézbe az ügyet. A Facebookon néhány napja akciót indított, egymás után érkeznek a segíteni szándékozók felajánlásai, mert sokan látják, hogy a politikusokra nem lehet számítani.

Állítólag kijárta a kormánynál a pénzt

Még a választások előtti hetekben Vitályos Eszter fideszes országgyűlési képviselő és az Országos Mentőszolgálat vezérkara kivonult a szentendrei mentőállomáshoz, sajtótájékoztatót tartottak arról, hogy elkezdődik a felújítás. A képviselő egy éve így fogalmazott az egyik kampányposztjában: „Kijártuk a magyar kormánynál, hogy előlegezze meg a beruházás költségét, így örömmel jelentem, hogy elindul a szentendrei mentőállomás felújítása!” 

Csak a választásokig volt érdekes?

Úgy tűnik Vitályos Esztert csak a választásokig érdekelte a mentőállomás ügye, hiszen az elmúlt egy évben az ígérete ellenére semmi sem történt, sőt az állomás még rosszabb állapotba került. Vitályos Eszter egy évvel ezelőtti posztját a cikkünk alján nézheted meg. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hiába várunk, csináljuk meg mi!

A be nem tartott ígéretekből elege lett a szentendreieknek. Néhány nappal ezelőtt, a városban élő, ott éttermet és autóüvegezéssel foglalkozó céget működtető Imre Bence az egyik helyi csoportban fotókat posztolt a mentőállomásról és ezt írta: „Én személy szerint azt gondolom, hogy hiába várunk a mentőállomásunk felújítására, abból belátható időn belül nem lesz semmi, csináljuk meg mi, és kezdjük el most!” – írta.

Szép dolgok

Hozzátette: „Nem tudunk új épületet felhúzni a régi helyett, de emberi körülményeket azért biztosan lehetne teremteni a maiak helyett, hogy ne ázzon be a tető, legyen normális mosdó és wc, ne fújjon be a szél az ablakok mellett. Biztosan lehet, ha néhányan összefogunk. Szentendre és talán a környék – ahova a mentősök naponta kijárnak. Ha kalákában lehetett korábban is szép dolgokat csinálni akkor biztosan lehet most is.” – írta Imre Bence.

Rendkívüli összefogás

A szentendreiek és a mentőállomásban érdekelt környező települések: Leányfalu, Pomáz, Budakalász lakói rápörögtek az ügyre és néhány óra leforgása alatt valóságos nagyvállalatnak megfelelő mennyiségű munkaerő jött össze. Sokan nem csak a szaktudásukat, munkaidejüket, de anyagokat, szerelvényeket és pénzt is felajánlottak. A felújítási projektet indító Imre Bence azt mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkeresésére, hogy még korai fázisban vannak, de így is meglepően sok felajánlás érkezett.

Torokszorító

„Minden munkára van 4-5-6 vállalkozó. Az állapotfelméréstől ácsokon és vízszerelőkön át burkolókig, lakatosokig, festőkig, sőt dekoratőr, kertész, varrónő, asztalos, virágkertész, díszüveges és kétkezi segítő számolatlan. Torkot szorító. Gyönyörű.” – írta a közösségi oldalon Imre Bence.

Minden forinttal elszámolnak

Lesz bankszámlaszám, lehet majd utalni is. Most szervezik ezt az egyik banknál és nemsokára közzéteszik. „Minden forinttal nyilvánosan elszámolunk. Minden segítő nevét – ha nem tiltja meg – megosztjuk.” – írják az eseményről folyamatosan tudósító posztok egyikében.

Hálásak a mentőállomásnál

Imre Bencét telefonon felhívta a mentőállomás vezetője, aki megköszönte a megmozdulást és azt is elmondta, hogy nagyon hálásak érte. Mivel az épület nem a városé, így a mentőszolgálattal kell együttműködni. „Az engedélyezés egy kissé bonyolult folyamat, de elindult az illetékesek felé az információ. Bízom a gyors döntésben mert én maximum hetekben gondolkodom nem hónapokban.” – írja lelkesen a szentendrei férfi. 

A fontos dolgok összehozzák az embereket

A szentendrei mentőállomás ügye jól mutatja, hogy a fontos dolgok összehozzák az embereket. Az eseményekről folyamatosan beszámolunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon is.

Itt a helyi országgyűlési képviselő választási ígérete

Így folyik be a víz a mentőállomásra. Döbbenetes, hogy ilyen körülmények között kell dolgozni 2023-ban Magyarországon egy mentősnek

2021 szeptemberében (másfél éve) Vitályos Eszter azt is írta, hogy elsőbbséget élvez a mentőállomás felújítása. Meglepő, hogy mégis a civileknek kellett kézbe venni az ügyet

Kiemelt kép: A szentendrei mentőállomás állapota – Forrás: atlatszo.hu