A magasabb helyeken megmaradhat a csapadék. Nem csak Magyarország legmagasabb pontján, de a Bükkben is elkezdett kifehéredni a táj.

Akár hóembert is építhetünk a nemzeti ünnepen

Aki szeretné hógolyózással tölteni a nemzeti ünnepet, annak a Kékestetőre érdemes mennie, ugyanis éjfélig akár 10-15 centiméteres hótakaró is lehet a hegyen – írja a heol.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Máshol is havazhat

met.hu előrejelzése szerint délelőtt az Északi-középhegység hegyvidéki területein, majd a déli óráktól az ország keleti harmadában helyenként síkvidéken is az esőt havas eső, havazás váltja fel. A sík területeken nem marad meg a hó, azonban a hegyekben már igen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A hegyekben megmaradhat a csapadék

Az Északi-középhegységben 400-500 méter felett nem olvad el a hó. Mindez azt jelenti, hogy a Mátrában és a Bükkben is tartósabb hótakarókra lehet számítani. Az Időkép előrejelzése szerint többfelé, napközben egyre inkább a keleti országrészben valószínű eső, amit előbb a hegyekben, késő délután a Tiszántúlon is havas eső, helyenként havazás válthat fel.

Mindez az élő webkamera képén

A Bükkben is nagy pelyhekben hull a hó

Egyébként nem csak a Mátrában, de a Bükkben is havazik. A képek tanúsága szerint már Bánkúton is kezd kifehéredni a táj – írja a MetNet. Megjegyezték, hogy délután az Alföld északi részén síkvidéken is megjelenhetnek a hópelyhek – noha ott nem fognak megmaradni.

Nem szokatlan a tavaszi hóesés

Ugyanakkor azonban az előrejelzések szerint nem kell akkora havazásra számítani, mint amekkora tíz évvel ezelőtt volt március 15-én. Ekkor több mint tízezer ember rekedt az utakon, hatszáz baleset történt, négyen életüket veszítették és rengeteg települést zárt el a külvilágtól a hirtelen lehullott csapadék.

Elzárva a külvilágtól

Akkoriban is az orkán erejű szél okozott problémát, amely hatalmas hótorlaszokat emelt. Rengetegen kényszerültek autójukban éjszakázni. A legrosszabb helyzet az M1-esen alakult ki, ahol több százan kénytelenek voltak úgy rosotokolni, hogy semmiféle információt nem kaptak.

Sms a kormánytól

Ekkor érkezett a híres sms a Belügyminisztáriumtól, amelyet szinte mindenki megkapott az országban: „Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!”. Tovább tetézte a gondokat, hogy a miniszterelnök akkor épp Brüsszelben tárgyalt.

A megmentő hókotrók

Végül Ausztriából érkeztek hókotrók, amelyek felszabadították az M1-es autópályát. Utólag kijelenthető: kész szerencse, hogy nem követelt halálos áldozatot az ítéletidő. A katasztrófavédelemben és a kormányzatban nem lettek személyi konzekvenciái az ügynek.

(Kiemelt képünkön a kékestetői havazás, forrás: kekesteto.hu.)