Vérlázító látvány fogadta a Farkasréti temetőben Fésűs Nelly férjét, Vajtó Lajost. Az üzletember néhány nappal ezelőtt azért látogatott ki a sírkertbe, hogy friss virágokat ültessen szülei sírjára. Két nappal később visszament a temetőbe, hogy megöntözze a virágokat, ám a virágok már nem voltak ott.

Kegyeletsértés

Vajtó Lajosnak egész egyszerűen nem fér a fejébe, kinek juthatott eszébe ilyen aljas és kegyeletsértő dolgot művelni. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy Budapest legszebb és legfrekventáltabb temetőjében, hogy fordulhat elő ilyesmi, és miért nincs kamera!” – mondta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megvielte a látvány

„Ráadásul a szüleim sírja is kifejezetten kiemelt helyen van, rögtön a ravatalozó mellett, szóval nem egy eldugott területen. Mélyen megdöbbentem a látványtól, lelkileg nagyon megviselt. Beszéltem utána egy virágossal, aki a környéken dolgozik. Elmondta, hogy ilyesmi nagyon sűrűn előfordul, és az ő üzletét is rontja a helyzet, a gyászolók ugyanis már nem merik megvenni a drága virágokat. Minek, ha úgyis ellopják őket?” – tette hozzá.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szívesen gondozza a sírt

„Elszomorító, mert én kifejezetten örömömet lelem abban, hogy gondozom a szüleim sírját. Emlékszem, szegény anyukám annak idején zárt sírt szeretett volna, úgy gondolta, úgysem lesz időm gyakran kilátogatni a temetőbe.”

Ez a kapcsolódás

„Én viszont télen, nyáron ápolom a sírt, hiszen már csak így tudok hozzájuk kapcsolódni” – árulta el a Borsnak Vajtó Lajos, aki úgy tervezi, hogy saját költségen beszerez egy kamerát, amit elhelyez a sírnál, hogy ilyen kegyeletsértő aljasság soha többé ne fordulhasson elő – írta a Bors.

Érdi eset

Ahogy írtunk róla, az utóbbi időszakban többször is megkárosították az Ercsi úton található Érdi Köztemetőben a sírokat. Ellopják a koszorúkat, kiássák a virágokat, letörik a kődíszeket.

Elviszik a koszorúkat és a virágokat

„Még télen történt, hogy letörték és elvitték a sír tetején található díszt, egy kőből készült galambot. De a koszorúk is rendszeresen eltűnnek, miként a sírba ültetett virágokat is többször kiásta valaki” – panaszolta az érdi Horváth Annamária. Erika a szülei sírjához jár ki, és ő is többször tapasztalt már rongálást, illetve lopást. Manapság már kétszer is meggondolja mivel díszítse a nyughelyet, mert az elmúlt tíz évben volt, hogy letörték a virágtartó vázákat, elvitték a mécseseket, és ahogy Annamária, úgy ő is tapasztalta, hogy tövestül tépték ki a sírból a virágot.

„Kútba dobált pénz a pótlás”

Egy darabig még pótolta a dolgokat, de mint fogalmaz, az alkalmanként több ezer forintba kerülő pótlás kútba dobált pénznek bizonyult. Amiben mindketten egyetértenek, hogy nem egyedi esetekről van szó, másoktól is hallották már, hogy az érdi sírkertben ismeretlenek lopni járnak.

Létező a probléma

László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője az ÉrdMost kérdésére elárulta: 14 ezer sírhely van az érdi temetőben és évente mindössze 20-25 bejelentést érkezik a szolgáltatást üzemben tartó Érdi Városgazdához. Ettől függetlenül ez létező probléma, és kéri a lakosságot, hogy mindenképpen jelentsék a temetői gondnokságon, ha rongálást tapasztalnak.

„Általános vandalizmus”

Harmat Béla, a Szigü Temetkezés érdi kirendeltségvezetője szerint a temetői lopások évtizedek óta gondot jelentenek. Úgy véli, ezek elsősorban rongálási szándékkal és alkalmi jelleggel történnek. Nem személyre szóló dolgok ezek, sokkal inkább az emberek „általános” vandalizmusa áll a háttérben.

Nem lehet megoldás a bekamerázás

A temetőnek több bejárata van, sok sír takarásban van, illetve valószínűsíthető, hogy a garázda emberek kellő odafigyeléssel hajtják végre a morálisan megkérdőjelezhető cselekedetüket. És mint hangsúlyozza, a temetők bekamerázása sem lehet megoldás, ugyanis a kegyeleti jog gyakorlójának személyiségi jogait sérti, ha kamerával figyelik. László Ferenc ezt kiegészítendő hozzátette: az Érdi Városgazda rendszeresen tesz közzé álláshirdetést, amiben temetőgondnokot keresnek, mert bizony a munkaerőhiány is oka lehet a különféle károkozásoknak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: fotó a sírról – Forrás: Facebook