Tartja magát korábbi vállalásaihoz a kabinet és fél évtizeden keresztül évente tízmilliárd forintnyi támogatást kapnak a budapesti egészségügyi intézmények, így teljesül a főpolgármester egyik korábbi elvárása.

Maga az elnök személyesen hozta el a meghívót

Ma ismét az a megtiszteltetés ért, hogy a Városházán fogadhattam Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét. Elnök úr átadta meghívását a bő egy hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokságra – közölte péntek délelőtti Facebook-posztjában Budapest főpolgármestere. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem volt konfliktusmentes

Karácsony Gergely egyúttal jelezte, hogy örömmel mondhatta, eleget tesz a meghívásnak. Ez korábban nem volt olyan egyértelmű, hiszen a városvezetés és a kormány ezen a téren is hatalmas csatát vívott egymással. Egy időben még a rendezvény megtartása is kérdéses volt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Se Diákváros, sem egészségügyre érkező pénzek

A városvezető ugyanis többek közt az Egészséges Budapestnek juttatott ötvenmilliárd forinthoz, valamint a Diákváros felépítéséhez kötötte a világbajnokság megrendezését. Noha ezek közül egyik sem teljesült, ennek ellenére fontos fejlemény történt az ügyben.

Sikeres megállapodás

A főpolgármester közlése szerint tegnap éjszaka lezárultak azok a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták.

Egyszerű egyezség

A 2019 végén megkötött megállapodás lényege egyszerű: az atlétikai világbajnokság ne csak egy stadionépítés és egy egyszeri sportesemény legyen, hanem olyan városfejlesztés része, amely egy egészségesebb Budapestet eredményez – magyarázta a politikus.

Évi tízmilliárd a kerületi rendelőknek

Emlékeztetett, hogy ebben többek között azt vállalta a kormányzat, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények, illetve ebből működtethetik a fővárosi CT/MR programot.

Maga a miniszterelnök intézkedett

Azonban ezt a megállapodást 2022-től felfüggesztette a kormány, éppen ezért a főpolgármester saját bevallása szerint nem tehetett mást, mint visszavonta a rendezvényre adott támogatását. Azonban a Miniszterelnökséget vezető miniszter – Orbán Viktor felhatalmazásával – írásba adta, hogy a kormány tartja magát a megállapodáshoz.

Tudja, hogy nem dőlhet hátra

Azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások, soron kívül megkötik a szükséges szerződéseket, a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések. Ám azt hangoztatta, nem naiv és pontosan tudja, rengeteget kell küzdeni, hogy ezek a pénzek valóban megérkezzenek.

Ha már van, akkor legyen sikeres

„Azt is tudom, hogy a választásig tartó egy évben a kormányoldal minden eszközzel sanyargatni fogja a várost és a városvezetést. Budapestnek és Magyarországnak azonban az az érdeke, hogy ha már belevágtunk, akkor legyen sikeres a világbajokság (sic!). És legyen egészségesebb város Budapest!” – zárta sorait a főpolgármester. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Karácsony Gergely Facebook-oldaláról származik.)