Visszatért a Palatinus Strandra a Lumina fénypark! A téma ebben az évben a 150 éves Budapest és története, ennek köszönhetően egy bő egyórás időutazáson vehet részt mindenki, aki végigsétálja a másfél kilométernyi fényutat. A Lumina Park installációit mintegy 2 millió energiatakarékos LED-égő világítja meg, így a fénypark napi energiaszükséglete nagyjából annyi, mint két pizzasütő kemencének.

Az első szezon

A Margitsziget szívében elterülő, télre lezárt Palatinus strand hatalmas területére költözött be 2022 októberében a Lengyelországban már népszerű, több nagyvárosban is megfordult Lumina park. Az attrakció már az első évében bekerült Budapest téli látványosságai közé a maga több mint 200 ezer vendégével. A látogatók nagyobb hányada Budapestről, az agglomerációból és a város 100 km-es körzetből érkezett, de gyakori volt, hogy vidékről is buszos utakat szerveztek, célzottan a park meglátogatására. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Középpontban a főváros története

Itt az ősz és máris megérkezett a folytatás. A Lumina Park az idén nem idézi fel a főváros történetének minden egyes pontját, inkább egy-egy jellemző szakaszára összpontosít. A fényes séta a római korral, Aquincummal, a légiósokkal és a gladiátorokkal kezdődik. Komolyabb figyelmet kapott a már egyesült, 19. század végi Budapest, megidézik a dicső kor hangulatát. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ikonikus jelképek

A parkban megjelennek a főváros ikonikus jelképei, úgymint a Lánchíd, a kőoroszlánok, az Országház és számos további emlék, helyszín és épület a főváros történelmének jellemző korszakaiból. 

Fürdők és grundok

Láthatunk földalattit fényből, bepillanthatunk a fürdők egyre élénkülő világába, meglátogathatunk egy grundot, és azt is láthatjuk, ahogy berobbant a mozi Budapestre. A II. világháború utáni évtized, az 50-es évek éppúgy nem marad fény nélkül, mint a rock- és a diszkókorszak, és a jelen Budapestje is megidéződik, sőt, a jövőbe is bepillanthatunk, írja az enbudapestem.hu.

Interaktív elemek

A szervezők gondoltak azokra is, akik aktívan töltik az idejüket: sok-sok interaktív elem is van a parkban, nem csak a járművekbe mászhatunk be, hanem játszhatunk vízilabda csapattal, zenélhetünk a 60-as évek divatjában, és az Insta- és TikTok-kompatibilis fényalagutak is sok izgalmat ígérnek.

2 millió energiatakarékos LED-égő

A Lumina Park installációit mintegy 2 millió energiatakarékos LED-égő világítja meg, így a fénypark napi energiaszükséglete nagyjából annyi, mint két pizzasütő kemencének. A Palatinus fürdő tetején található napelemek naponta a park energiaigényének többszörösét termelik meg. 

Íme, a nyitvatartás

A Lumina Park október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, mindennap sötétedéstől 21 óráig. Idén egyébként a karácsonyi hangulat jegyében a Római fürdő 7 hektáros parkjában egy másik látványosság is nyílik, a Lumina Christmas Park, ami november 10-től 2024. január 15-ig látogatható. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Autók a Palatinuson

2023.10.18. Lumina park megnyitó. fotó: Ruzsa Rania/Főváros

Megelevenedik a Parlament is

2023.10.18. Lumina park megnyitó. fotó: Ruzsa Rania/Főváros

Kiemelt kép: új attrakciók a Lumina parkban. Fotók: Facebook/Karácsony Gergely