A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének a javaslatára megemelték az országgyűlési képviselőknek járó benzintámogatást, így a képviselők mától sokkal többet autózhatnak ingyen az adófizetők pénzén, mint eddig. Nemrég a miniszterek és a miniszterelnök fizetését emelték meg.

Jó biznisz képviselőnek lenni

Újabb ok miért éri meg országgyűlési képviselőnek lenni. A rengeteg támogatás mellett most megemelték az üzemanyag juttatásukat is, vagyis az eddiginél jóval többet autózhatnak ingyen, az adófizetők költségén. Az erről szóló indítványt a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője, Kocsis Máté és Simicskó István nyújtotta be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megemelik a támogatást

Az előterjesztők indoklása szerint a választókerületek méretének arányosabb figyelembevétele mellett módosul a képviselői üzemanyag költségtérítés mértéke. Ez praktikusan azt jelenti, hogy minél távolabb van valakinek a választókerülete Budapesttől és az minél nagyobb, annál több pénzt kaphat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Lakhelytől függ a benzinpénz mértéke

Az üzemanyagkártya használatát a 2012. évi XXXVI. törvény szabályozza. Az országgyűlési törvény szerint ha a képviselő lakóhelye Budapesten van, akkor havonta 2500 kilométerre elegendő üzemanyagot vételezhet. Lakhelyének fővárostól való távolsága szerint a benzinkártyán rendelkezésre álló összeg pedig a következő távolságok megtételére elegendő pénzt biztosít:

Minél messzebb lakik, annál több pénzt kaphat

Akinek Budapesttől 1 és 100 km között van a lakhelye, 4000 km-re elegendő üzemanyagot tankolhat, ha Budapesttől 101 és 200 km között van, akkor 5000 km-re, 201 és 300 km között, 6000 km-re, aki pedig Budapesttől 300 km-nél messzebb lakik, az 6500 km-re elegendő üzemanyagot tankolhat. Ezt most 10 százalékkal emelték meg.

Budapesti képviselő havi 84 ezret kaphat

Ezek a számok azt jelentik, hogy egy Budapesten élő képviselő, ha mondjuk egy száz kilométeren hét litert fogyasztó autót használ (a jogszabály szerint legfeljebb 2000 köbcentiméter hengerűrtartalmú kocsira számított fogyasztást lehet figyelembe venni), akkor – a hatósági benzinárral számolva – havonta 84 ezer forintért autózhat. Ha piaci áron számolunk (az átlagár pedig most 723 forint a 95-ös benzinnél), akkor 126 ezer forintos benzinkártyát kap.

Vidéki képviselő 218 ezerhez juthat

Ugyenez 4000 kilométerre 134 400 forintra, piaci árral számolva pedig 202 ezer foirintra jön ki, míg a fővárostól legtávolabb lakó politikusoknak 218 400, piaci áras benzinnel 329 000 forintos benzinkártyát jelent. Ez a támogatás azonban nem minden képviselőnek elegendő, ezért további támogatásokról is rendelkeztek. Az egyéni választókerületben megválasztott képviselők ugyanis még az alapján is kapnak benzinpénzt, hogy mekkora területű körzetben nyertek mandátumot.

10 százalékos emelés

Az elszámolható kilométereket egy július 19-én elfogadott törvénymódosítás tíz százalékkal megemelte, magyarán a 106 egyéni képviselő tíz százalékkal többet tankolhat a parlamenti benzinkártyája segítségével. Mindez a 24.hu számításai szerint legalább 250 kilométerrel, de akár 975 kilométerrel is feltornászhatja a képviselők eddigi havi keretét.

10400 kilométert autózhat ingyen

Így a Budapesttől való távolságtól és a választókerület nagyságától függően legalább 2750 kilométer (budapesti, 850 négyzetkilométernél kisebb választókerület esetén), a legtávolabbi és legnagyobb választókerület esetén pedig akár 10 400 kilométernyi út megtételére elegendő pénzt utalhatnak a képviselői benzinkártyára.

Szépen emelkedik a politikusok fizetése

Nemrég a miniszterelnök arról döntött, hogy havi 600 ezerrel megemeli a miniszterek fizetését, nem sokkal korábban pedig a miniszterelnök fizetését emelték a duplájára, aki a képviselői juttatásaival így havonta 4,8 milliót keres. Néhány hete az államtitkárok és az országgyűlés elnökének a fizetését is emelték, de az új köztársasági elnök költségvetési keretét is 1 milliárd forinttal növelték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció