Göd momentumos, ellenzéki polgármestere hétfőn perrel fenyegetett meg egy lapot, amiért azt írták, hogy megemelték Gödön az iparűzési adót. A valóságban az történt, hogy visszavontak egy rendeletet, amellyel csökkent volna majd az adó. Ebből lett adóemelésről szóló hír. Értelmezés kérdése, hogy egy ígéret visszavonása adóemelés vagy sem.

Adóemelés veszélyhelyzet alatt, avagy válságkezelés Momentum módra. Ilyen megjegyzéssel hívták fel a magyarnemzet.hu figyelmét arra egyes gödiek, hogy a város polgármestere szerintük megemelte a helyi iparűzési adót.

A képviselő-testület május 19-én kelt határozatát Balogh Csaba saját hatáskörében hagyta jóvá és a portál szerint 50 százalékos adóemeléssel sújtja a gödi vállalkozásokat. A határozat az összes vállalkozást, vagyis a legkisebb magánvállalkozókat, az orvosokat, vendéglátóhelyeket és a nagyvállalkozásokat is érinti – írja a lap.

A gödi polgármester a közösségi oldalán reagált a portál állítására. Mint írja: „Szégyenteljesnek tartom, hogy egy országos napilap álhíreket gyárt. Jogi úton kérek helyreigazítást a Magyar Nemzet szerkesztőségétől.” – írja majd így folytatja:

„Nem emelkedik az iparűzési adó. Az előző városvezetés a Samsung teljesítményéhez kötötten a rájuk vonatkozó ingatlanadó mértékét vitte volna le a jövőben 0%-ra, és általánosan az iparűzési adót 2%-ról 1,4%-ra. Ez a határozat érvényét vesztette egy kormányrendelet miatt, tehát visszavontuk a tisztázás kedvéért. A Samsung adóiról a továbbiakban már Pest Megye Önkormányzata rendelkezhet.” – fejezi be sorait a polgármester.

Értelmezés kérdése

A helyzet tehát az, hogy Göd első embere, Balogh Csaba visszavont egy olyan határozatot, amely az iparűzési adó jövőbeni csökkentéséről szólt. A kormánypárti portálnak levelet író gödiek ezt úgy értelmezték, hogy megemelik az adójukat.

A valóságban az történt, hogy egy olyan határozatott vont vissza a polgármester, amely arra a helyzetre vonatkozott, amikor a Samsung-gyár iparűzési adómilliárdjai Gödre érkeztek volna. Ezt azonban a kormány elvette Gödtől akkor, amikor a gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánította és az adómilliárdokat átirányította megyei hatáskörbe.

Gödön azonban ottmaradt az adócsökkentés ígéretéről szóló korábbi rendelet, amit a polgármester most visszavont, mondván nincs jogalapja, hiszen a Samsung-gyár adóbevételeire alapozták az abban szereplő adócsökkentést, de a bevételek már nem Gödre érkeznek.

A gödi polgármesternek nehéz lesz pert nyernie a lappal szemben, hiszen egy adócsökkentésről szóló rendelet visszavonása adóemelésnek is értelmezhető, innentől kezdve pedig politikai természetű a kérdés, amellyel a bíróság vélhetően nem fog mit kezdeni.

Nincs könnyű helyzetben

Balogh Csaba, Göd polgármestere – Forrás: Facebook/Balogh Csaba

A gödi polgármester döntése mögött az állhat, hogy a Samsung-gyár területén kialakított különleges gazdasági övezet miatt Göd rengeteg adóbevételtől esik el, ezért minden fillért meg kell fogniuk, hogy működőképes maradjon a város.

A fiatal ellenzéki polgármester és politikai ellenfelei nem először esnek egymásnak. A kormánypárt csak úgy tudja a befolyása alatt tartani a sokmilliárdos Samsung-befektetést, hogy nemrég kivette azt az új, ellenzéki polgármester kezéből. Ebből az következik, hogy politikailag az egyik oldalnak azt kell alátámasztania, hogy a polgármester alkalmatlan, a másiknak pedig azt, hogy a polgármester alkalmas, de a kormány tisztességtelen. A gödi adok-kapok még sok izgalmas menetet tartogat számunkra.

Kiemelt kép: illusztráció