SMS-es csalással akartak átverni magyar embereket csalók, akik olyan üzeneteket küldtek több százezer ember készülékére, amely vírusos linket tartalmazott. Ezek a hamis üzenetek egy weboldalra vezetnek, amely első ránézésre úgy tűnhet, mint egy nemzetközi csomagküldő-szolgálat oldala, azonban a valóság ennél sokkal sötétebb.

SMS-ekkel vernek át

A rendőrség adott hírt róla, hogy a csalók eddig már 11 millió ember telefonszámát szerezték meg, az ügyben pedig nyomozást rendelt el a nyomozóhatóság. A csalók üzenetei egy nemzetközi csomagküldő-szolgálat oldalára vezetnek, de ha itt rányomunk a letöltés gombra, akkor vírus kerül a készülékre, amellyel mások is hozzáférhetnek a legprivátabb banki adatainkhoz – írja az ATV.

Egyre többet rendelünk

A koronavírus-járvány miatt nagyban megváltoztak a fogyasztási szokásaink, és az is, ahogyan a különféle árut beszerezzük a boltból. Fellendült az online kereskedelem, hiszen a rendelésekkel gyorsan és egyszerűen tudunk rendelni hazai éttermekből és külföldről is. Ezt használták ki az SMS-es csalók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Üzenet a futárszolgálattól

A csalók azt használták ki, hogy a rendelések után a vevők SMS-t kapnak a futárszolgálattól, az elkövetők pedig olyan üzeneteket kezdtek el küldözgetni, amelyek egészen hasonlítanak a futárszolgálat üzenetére. Az értesítésnek álcázott üzenetek valójában vírusos linket tartalmaztak, és ezekkel akartak pénzhez jutni a csalók.

Át akarnak verni

“Az esettel kapcsolatban két nappal ezelőtt kaptunk először bejelentéseket egymástól függetlenül, különböző állampolgároktól, akik tájékoztattak minket arról, hogy olyan SMS-eket kapnak a készülékeikre, amivel csomagküldő szolgálat linkjének álcázott hivatkozásra való kattintásra próbálják rábírni őket” – mondta el Halász Viktor rendőrszázados.

Ez az üzenet

“Megerkezett a csomagja, kovesse nyomon itt” – ezt az ékezetek nélküli üzenetet kapták meg azok, akiknek a csalók elküldték az SMS-eket, hogy rákattintsanak a vírusos linkjükre. A csomagküldő szolgáltatásnak látszó honlap egy letöltés felé vezeti az áldozatot, amire ha rákattint, akkor egy vírusos alkalmazás letöltésére nyílik lehetőség.

Figyelmeztetnek

“Hogyha ezt az applikációt letöltjük a telefonunkra, akkor rá tudjuk telepíteni a telefonunkra, készülékeinkre a Flubot nevezetű káros kódot, vírust, ami egy nagyon szofisztikált verzió. És egy nagyon speciális variánsa ennek a káros kódnak” – hívta fel a figyelmet Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője.

Banki adatokhoz is hozzáférhet

Az SMS-es csalás azért olyan veszélyes, mert a csalók a letöltött vírus segítségével hozzáférhetnek az áldozataik banki adataihoz és a névjegyzékeikhez is. A nevünkben további SMS-eket kldhet tovább, ezzel gyorsítva a vírus terjedését. A rendőrség szerint a vírust már több százezer ember is megkaphatta, csak az elmúlt két napban körülbelül 2500 bejelentés érkezett hozzájuk.

Ez kell csinálni, ha rákattintottunk

“Amikor pedig már megtörtént a baj, véletlenül rákattintottunk vagy éppen ugye megtévesztve vagyunk és megtörtént, akkor pedig nyilván a telefonon tárolt adatoknak, fényképeknek, SMS-eknek, kontaktoknak a biztonsági mentése után egy teljes gyári visszaállítást javasolnak a szakértők” – mondta Rónaszéki Péter kiberszakértő, aki szerint az előzetes óvintézkedés lehet a legjobb védekezés.

Nem emeltek le pénzeket

A rendőrség információi szerint eddig nem tudnak olyan esetről, ahol ténylegesen pénzt emeltek volna le a csalók az áldozat bankszámlájáról, azonban a mai sajtótájékoztatón elmondták, hogy a kiküldött sms-ek díja az áldozatot terheli, és így lehet, hogy többeket ért anyagi kár. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme a tájékoztató

Kiemelt kép: Tájékoztató – Forrás: Police.hu