Ferenc pápa ma érkezik háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra. A katolikus egyházfő repülőgépe leszállt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren.

Diplomáciai program

Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök fogadja a Sándor-palota előtti téren. Az ünnepélyes ceremónia után az egyházfő udvariassági látogatást tesz a Sándor-palotában az államfőnél, majd találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezután a Karmelita kolostorban állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőinek részvételével tartanak találkozót. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közös ima

Az eseményen beszédet mond Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök. A pápa délután a budapesti Szent István-bazilikában találkozik a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel, püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal. Az eseményen Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszönti a katolikus egyházfőt, majd tanúságtételek hangzanak el. Ferenc pápa beszéde után közös imával és a Szentatya áldásával ér majd véget a várhatóan egyórás találkozó.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Közvetítenek mindent

Ferenc pápa 2023. április 28-30-ai apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban összesen hat – pénteken, szombaton és vasárnap is két-két – élő közvetítés lesz látható, hallható.

Béke követe

Több olyan érv van, amely a jelenlegi helyzetben felértékeli Magyarország jelentőségét és Ferenc pápa magyarországi látogatása mellett szól – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön a Magyar Katolikus Rádió Kerengő című műsorában.

Imádkoznak

Az államfő elmondta, hogy meggyőződése szerint a pápa magyarországi látogatása melletti döntésben szerepet játszott az, hogy a magyar emberek határozottan kiállnak a béke, a családi értékek és a gyermekek védelme mellett, valamint az, hogy támogatják az üldözött keresztényeket. Felidézte: Ferenc pápa húsvéti homíliájában megfogalmazta, hogy egyszerre imádkozik az ukrajnai és az orosz elesettekért is, mert minkét oldalon vannak súlyos veszteségek.

Rendőrségi lezárások:

Nagy változások lesznek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tárképpel tájékoztatja a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változások lépnek életbe a főváros területén a pápalátogatás miatt.

Ha elvinnék az autót

Azon gépjárművek tulajdonosai, akik az érintett terület megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszán parkoltak, és gépjárművüket elszállították, a 06-80-180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek arról, hogy járművüket hová szállította el az illetékes hatóság, valamint a további teendőikről. A telefonszám 2023. április 30-án 24 óráig üzemel.

Ezek lesznek a korlátozások

A térképen kékkel jelölték, ahol a meghatározott időben tilos lesz majd megállni, pirossal pedig azokat az útszakaszokat, amelyek le lesznek zárva. Utóbbiból is van bőven, tehát ajánlott nem megszokásból közlekedni majd péntektől vasárnapig a fővárosban.

Ez lesz a fő program

Ferenc pápa vasárnap délelőtt a Kossuth téren celebrál szentmisét, ezen külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően bárki részt vehet. A szentmisét a Szent István-bazilikánál kivetítőn is figyelemmel lehet kísérni. A szervezők azt javasolják, hogy részvevők gyalog vagy tömegközlekedéssel menjenek a Kossuth térre, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa gépe Budapesten – Forrás: MTI