Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy február 15-én tíz órától elérhetők lesznek a Magyar Falu Program első pályázati kiírásai önkormányzati ingatlanok fejlesztésére és közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra. A kormánybiztos közölte, az ingatlanok fejlesztésére 20 milliárd, közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra pedig egymilliárd forint fog jutni.

Jön a Magyar Falu Program

Szombaton a Komárom megyei Naszályon jelentette be Gyopáros Alpár egy sajtótájékoztatón, hogy az ingatlanok fejlesztésére 20 milliárdot, míg a közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra egymilliárd forintos a pályázati keretösszeg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Erre lehet igényelni

A kormánybiztos kifejtette, hogy a támogatás igényelhető faluházak fejlesztésére, szolgálati lakások felújítására és kialakítására, orvosi rendelők fejlesztésére, óvodaépületek korszerűsítésére, illetve építésére, továbbá közösségi intézmények építésére és felújítására is – írja a portfolio.hu.

Ekkor lehet pályázni

Gyopáros Alpár elmondta, hogy a pályázatok benyújtását április 16-ától lehet megtenni az erre szolgáló elektronikus felületen. Ettől az időponttól kezdve 30 napig lehet pályázni a támogatásra.

Gyopáros Alpár árulta el a részleteket

60 napon belül eredményt hirdetnek

A kormánybiztos szerint az eredményhirdetésre 60 napon belül sor fog kerülni, így várhatóan június végére, július elejére a támogató okirat aláírása után a nyertesek számlájára kerülhetnek az összegek.

Kistelepüléseken akarnak segíteni

Gyopáros azt is közölte, hogy pár hetes különbségekkel további három csoportban is sor fog kerülni a programhoz kötődő pályázatok kiírására. Mint mondta, az intézkedéssorozat célja az 5000 fő alatti települések népességcsökkenésének a megállítása.

Évről-évre bővítik a programot

A kormány súlyos összegekkel támogatja a vidékfejlesztést, a három év alatt az összesített költség meghaladta a 600 milliárd forintot.

Gyors és rugalmas

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, a támogatások tisztán hazai forrásokból valósulnak meg. Az eljárásrendről azt mondta, gyors és rugalmas, és kiemelte, a letisztult felület megkönnyíti a pályázat benyújtásának menetét.

45 milliárd jut az újonnan nyitó kisboltoknak

A Magyar Falu Program bővítéseként jelent meg a kormányrendelet arról, ki és milyen feltételekkel kaphat támogatást abban az esetben, ha kistelepülésen nyitna boltot. Az új rendelet szerint a 2000 lélekszám alatti településeken működő, nyitó vagy újranyitó kisboltok akár 60-70 millió forint támogatásban is részesülhetnek. A programra 45 milliárd forintot biztosít a kormány – írja a 24.hu.

Több mindenre is lehet igényelni

A támogatás igényelhető a kisbolt kialakításához, fejlesztéséhez, de olyan kisebb beruházásokra is, mint a bútor, hűtő, POS-terminál, kelesztőgép, pénztárgép, szoftver beszerzése. Továbbá igényelhető a támogatás az üzletnek helyt adó ingatlan megvásárlására vagy a kisbolt foglalkoztatási költségének csökkentésére is.

Valódi közösségi terek

A kormány azt reméli, a támogatásnak köszönhetően a kistelepülések kisboltjai valódi közösségi térként fognak működni, ugyanis az üzletek az alapvető élelmiszerek mellett vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazásával is foglalkozhatnak, de a postai szolgáltatások is elérhetőek lehetnek.

Ezért döntöttek a program bővítése mellett

Mint fentebb említettük, a kormány célja a kistelepülések népességmegtartása és a falvakban élők életminőségének a javítása. Ezek miatt döntöttek úgy, hogy a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében bővítik a Magyar Falu Programot és új támogatási lehetőségeket biztosítanak a kistelepülésen élőknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Magyar Falu Program tájékoztató – Forrás: MTI/Kovács Attila